En ny britisk undersøgelse viser, at selv let fysisk aktivitet – som antallet af skridt man tager dagligt – kan have en markant effekt på at mindske risikoen for kræft. Motion har længe været anerkendt som en vigtig faktor for et godt helbred, men nu peger forskningen på, at selv små ændringer i ens daglige bevægelse kan gøre en større forskel, end mange måske forventer.
Forskere fra National Institutes of Health (NIH) og University of Oxford har konkluderet, at personer, der regelmæssigt engagerer sig i let til moderat eller mere intens fysisk aktivitet, har lavere risiko for at udvikle kræft sammenlignet med dem, der bevæger sig mindre.
Undersøgelsen, som er publiceret i British Journal of Sports Medicine, er den første af sin slags til at vurdere sammenhængen mellem kræftrisiko og lette hverdagsaktiviteter som at handle ind eller gøre rent. Det fremgår af en artikel i Daily Record.
Tidligere forskning har primært fokuseret på kræftforebyggende effekter af mere krævende træningsformer, men denne nye undersøgelse viser, at også lavintensiv bevægelse har en betydelig effekt.
”Der er solide beviser for, at tilstrækkelig fysisk aktivitet mindsker risikoen for flere kræftformer – både hos mænd og kvinder,” udtaler professor Amy Berrington, leder af Clinical Cancer Epidemiology Group ved Institute of Cancer Research, til det britiske medie.
Hun forklarer, at motion kan nedsætte kræftrisikoen på flere måder – især ved at reducere BMI, men også gennem påvirkning af hormoner, inflammation, immunforsvar, fordøjelse og stofskifte.
Hvor tidligere studier ofte har baseret sig på spørgeskemaer – som kan være unøjagtige – brugte denne undersøgelse objektive målinger af deltagernes aktivitetsniveau.
Resultaterne afslørede, at det samlede antal daglige skridt – og ikke nødvendigvis hvor hurtigt de blev taget – var afgørende for at mindske risikoen for kræft. Sammenlignet med personer, der gik 5.000 skridt om dagen, havde dem, der gik 7.000 skridt, 11 % lavere risiko, mens 9.000 skridt var forbundet med en 16 % reduktion. Der var dog ikke yderligere gevinst ved at tage flere end 9.000 skridt om dagen.
Forskerne understreger, at selv personer med lavt aktivitetsniveau kan opnå sundhedsmæssige fordele blot ved at bevæge sig mere – uafhængigt af tempoet.
Undersøgelsen omfattede mere end 85.000 deltagere fra UK Biobank, hvor den gennemsnitlige alder var 63 år. Deltagerne bar aktivitetsmålere på håndleddet i en uge, som registrerede både aktivitetens intensitet, varighed og antal daglige skridt.
Herefter analyserede forskerne sammenhængen mellem aktivitetsniveau og forekomsten af 13 forskellige kræftformer – heriblandt bryst- og tarmkræft, som tidligere er blevet knyttet til fysisk aktivitet.
I løbet af en gennemsnitlig opfølgningsperiode på 5,8 år blev 2.633 deltagere diagnosticeret med en af de 13 kræftformer. Forskerne kiggede også på, hvad der skete, når stillesiddende tid blev erstattet med enten let eller moderat til intens bevægelse – og også her sås en lavere kræftrisiko.
Selv efter at have taget højde for faktorer som alder, køn, livsstil, BMI og andre helbredsmæssige forhold, var der en tydelig sammenhæng mellem fysisk aktivitet og nedsat risiko for kræft.
Samlet set viste det sig, at de personer, der var mest fysisk aktive i løbet af dagen, havde hele 26 % lavere risiko for at udvikle kræft sammenlignet med de mindst aktive.