SSI med advarsel: Det er nu en epidemi

20/09/2023 18:07

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Antallet at tilfælde har været stødt stigende siden maj.

Mest læste i dag

Siden maj er der blevet observeret en stigende forekomst af kighoste, og antallet af tilfælde er fortsat med at vokse i løbet af sommeren. Denne stigning er blevet noteret i hele landet, undtagen på Bornholm, og i august var antallet af bekræftede tilfælde hele fire gange højere end det normale niveau.

Statens Serum Institut (SSI) har konkluderet, at dette er en epidemi, som de har meddelt i en pressemeddelelse.

"Der er en betydelig stigning i tilfældene. Det er velkendt, at kighoste opstår i epidemier med mellem tre til fem års intervaller, og den seneste epidemi fandt sted i 2019-2020. Sådanne epidemier varer normalt i omkring et halvt til et helt år," udtaler afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra afdelingen for Infektionsepidemiologi og forebyggelse på SSI.

I august nåede antallet af bekræftede tilfælde op på 439, en markant stigning i forhold til det sædvanlige niveau, som normalt er under 100 tilfælde om måneden.

Usædvanligt få tilfælde under covid-19

Det er værd at bemærke, at de seneste to kighosteepidemier fandt sted i 2019-2020 og 2016-2017. Under den sidste epidemi i 2016-2017 blev der registreret op til 289 tilfælde om måneden, mens antallet i 2019-2020 nåede op på 875 tilfælde om måneden. I årene med covid-19-nedlukninger var forekomsten af kighoste usædvanligt lav med færre end 15 tilfælde om måneden.

Kighoste rammer personer i alle aldersgrupper, men det er særligt udbredt blandt børn under et år og ældre børn og unge. Der er også en tendens til en højere forekomst blandt voksne i aldersgruppen 40-50 år, sandsynligvis fordi forældre til børn med kighoste ofte bliver testet.

Vaccination genindført

Kighoste-vaccination er en del af det danske vaccinationsprogram, men den giver ikke livslang beskyttelse. Vaccinationsprogrammet fokuserer primært på at beskytte spædbørn mod sygdommen, da de er i særlig risiko for alvorlige forløb.

På grund af den stigende forekomst om sommeren blev der genindført et midlertidigt tilbud om kighoste-vaccination til gravide fra den 1. august 2023. Gravide anbefales at blive vaccineret mod kighoste i andet eller tredje trimester af graviditeten, hvilket giver beskyttelse for spædbarnet indtil det kan modtage sin første vaccination ved tre måneders alderen.