Søvnløshed 'øger din risiko for stille dræber med 69%', advarer forskere

11/07/2024 10:57

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Søvnproblemer kan være mere end blot en irritation, viser en ny undersøgelse. Det kan faktisk øge risikoen for et alvorligt problem.

Andre læser også

Forskere har fundet ud af, at der er en 69 procent højere risiko for at få et hjerteanfald, hvis man lider af søvnløshed. De observerede også, at personer, der sover fem timer eller mindre om natten, har den højeste risiko for hjerteanfald.

Risikoen fordobles for personer med både diabetes og søvnløshed, og kvinder med søvnløshed er særligt udsatte. Søvnbesvær kan betyde problemer med at falde i søvn, sove hele natten eller opnå god søvnkvalitet.

"Vores undersøgelse viste, at personer med søvnløshed er mere tilbøjelige til at få et hjerteanfald uanset alder, og at kvinder med søvnløshed hyppigere får hjerteanfald," sagde Yomna E. Dean, medicinstuderende ved Alexandria University i Egypten, ifølge The Sun.

"Det er ikke overraskende, at personer med søvnløshed og samtidig forhøjet blodtryk, kolesterol eller diabetes, har en endnu højere risiko for hjerteanfald."

Selvom flere studier har forbundet søvnløshed med hjerte- og stofskiftesygdomme, er denne analyse den største til dato. Forskere analyserede data fra 1.226 studier og 1.184.256 voksne, hvoraf 13 procent led af søvnløshed.

Af disse oplevede 2.406 et hjerteanfald. De fleste patienter (96 procent) havde ingen tidligere historie med hjerteanfald.

"Søvnløshed er den mest almindelige søvnforstyrrelse, men det er blevet mere end en sygdom – det er næsten et livsvalg. Vi prioriterer ikke søvn så højt, som vi burde," sagde Yomna E. Dean.

Forskere undersøgte også, om individuelle søvnløshedssymptomer øgede risikoen for hjerteanfald. De fandt, at problemer med at falde i søvn og sove hele natten øgede risikoen med 13%. Men personer, der sov nok timer uden at føle sig udhvilede, havde ingen øget risiko.

Hvor meget søvn bør man få?

Undersøgelsen viste, at personer, der sov fem timer eller mindre pr. nat, havde større risiko for hjerteanfald end dem, der sov seks eller syv timer. For meget søvn kan også være skadeligt; de, der sov ni timer eller mere, havde samme risiko som dem, der sov fem timer eller mindre. Personer, der sov seks timer, havde lavere risiko end dem, der sov ni timer.

Yomna E. Dean understreger vigtigheden af syv til otte timers kvalitetssøvn hver nat.

"Praktiser god søvnhygiejne. Hold rummet mørkt, stille og køligt, og undgå elektroniske enheder. Gør noget afslappende inden sengetid. Hvis du stadig har søvnproblemer eller sover mindre end fem timer, skal du tale med din læge," sagde hun.

Ifølge det britiske sundhedsvæsen har voksne brug for syv til ni timers søvn, børn ni til tretten timer, og babyer og småbørn tolv til sytten timer. Kontakt en læge, hvis ændringer i dine søvnvaner ikke hjælper, eller hvis du har haft søvnproblemer i flere måneder.

Søg også hjælp, hvis søvnløshed påvirker din dagligdag markant. Læger vil forsøge at finde årsagen til din søvnløshed for at kunne behandle den.

Forskningen blev præsenteret på American College of Cardiology’s Annual Scientific Session og offentliggjort i tidsskriftet Clinical Cardiology.