Populær drik "reducerer blodtrykket og mindsker risikoen for hjerteanfald og slagtilfælde"

07/10/2023 19:04

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Der skal kun et enkelt glas om dagen til!

Mest læste i dag

Forøget blodtryk manifesterer sjældent tydelige symptomer og kan derfor gå ubemærket hen i årevis. Alligevel indebærer det med tiden en øget risiko for slagtilfælde, hjerteanfald og hjertesvigt.

Da det menes, at dårlig kost, livsstil og stress øger risikoen for højt blodtryk, vil læger ofte anbefale livsstilsændringer såsom at reducere salt- og alkoholindtag, øge indtaget af frugt og grøntsager samt øge fysisk aktivitet.

Ny forskning udført ved University of Toronto har nu også afsløret, at dagligt indtag af moderate mængder frugtsaft kan bidrage til at sænke blodtrykket. Dette blev rapporteret af The Sun.

Denne opdagelse kommer i kølvandet på advarsler fra Blood Pressure UK om, at op til to tredjedele af briter under 50 år potentielt lider af udiagnosticeret hypertension, som er den medicinske betegnelse for højt blodtryk. En usund kost og livsstil har ført til, at stadig flere mennesker udvikler denne tilstand, selv så tidligt som i 30-års alderen. Derfor opfordrer velgørenhedsorganisationen Blood Pressure UK folk i alle aldre til at få regelmæssige blodtrykskontroller.

12 forskellige fødevarer undersøgt

Forskerteamet fra Toronto gennemgik data fra 93 tidligere studier, der undersøgte 12 forskellige sukkerholdige fødevarer for at afdække, hvordan kostvalg påvirker blodtrykket. Blodtryk måles ved hjælp af to tal: systolisk tryk, som er hjertets styrke, når det pumper blod rundt i kroppen, og diastolisk tryk, som er trykket mellem hjerteslagene i hvilefasen.

Ifølge vejledningen anses det ideelle blodtryk normalt for at ligge mellem 90/60 mmHg og 120/80 mmHg, mens målet for personer over 80 år er at holde det under 150/90 mmHg.

Forskningen, offentliggjort i tidsskriftet PLOS ONE, viste, at moderat indtag af frugtsaft med naturlige sukkerarter førte til en gennemsnitlig, men signifikant reduktion på 3,7 mmHg i systolisk blodtryk. Til gengæld resulterede indtagelse af drikkevarer med tilsat sukker, såsom sodavand, i en gennemsnitlig stigning i systolisk blodtryk på 6,9 mmHg.

Forskerne fandt ud af, at en lille mængde frugtsaft, ca. 50 til 150 ml om dagen, var tilstrækkelig til at opnå langvarige fordele. Forskerne estimerede, at den beskyttende effekt på blodtrykket sandsynligvis skyldtes næringsstoffer og bioforbindelser, der findes naturligt i frugt.

Sådan kan du gøre det endnu bedre

Resultaterne viste også, at indtagelse af hele frugter, der indeholder fiber, havde endnu større gavnlige virkninger. Rapporten konkluderede, at offentlige sundhedsretningslinjer for forebyggelse og behandling af højt blodtryk bør differentiere mellem naturlige og tilsatte sukkerarter.

Hovedforfatteren, Professor John Sievenpiper, udtalte: "Vores forskning indikerer, at moderat indtag af 100 procent frugtsaft med naturlige sukkerarter kan have gavnlige effekter på blodtrykket. Tilgængelig evidens tyder på, at både frugt og 100 procent frugtsaft i moderate mængder kan føre til små, men betydningsfulde reduktioner i blodtrykket."

Sundhedsmyndighederne har for nylig udvidet NHS's gratis blodtrykskontrolprogram betydeligt og har annonceret, at lokale samfundssteder som barberbutikker, supermarkeder og moskéer nu også kan tilbyde disse livreddende tests ud over apoteker og praktiserende læger.