Belgiske forskere undersøgte ifølge Daily Mail 39 slags sugerør af bambus, papir og metal købt i butikker eller hentet på restauranter. Ingen havde tidligere testet indholdet af per- og polyfluoralkylstoffer (PFAS) i disse produkter. Forskernes resultater var chokerende.
Disse stoffer, der gør produkterne vandafvisende, varmebestandige og pletresistente, er skadelige for miljøet og mennesker. De nedbrydes ikke i miljøet før om tusinder af år og kan hos mennesker øge resistens mod vacciner, øge kolesterolniveauet, skade leveren og forårsage nyre- og testikelkræft.
De fleste sugerør indeholder skadelige stoffer
Ifølge forskerne indeholdt 69% af de undersøgte sugerør disse stoffer. Metalsugerør var de eneste, der var sikre, mens papirsugerør indeholdt flest skadelige stoffer.
Papir- eller bambussugerør skulle være mere miljøvenlige end plastik, forklarer Dr. Thimo Groffen fra Antwerpen Universitet, som deltog i undersøgelsen. Dette viser sig dog at være usandt, tilføjer han.
Forskerne beroliger dog med, at man ikke behøver at være bange, hvis man har brugt disse sugerør. PFAS-niveauet i disse produkter er ikke dødeligt, men hvis man bruger dem ofte i mange år, vil niveauet af skadelige kemikalier stige. Derfor råder de til at bruge egne metalsugerør til drikkevarer eller helt undgå sugerør.
EU-forbud mod plastiksugerør
I maj 2019 vedtog EU et direktiv om engangsplastikprodukter, der indebærer forbud mod plastiksugerør og andre engangsplastikprodukter. Direktivet har til formål at reducere den negative påvirkning af plastikaffald på miljøet - især havene og oceanerne.
Denne undersøgelse viser vigtigheden af at overveje alternative løsninger. At have egne metalsugerør med sig er en god praksis, der kan reducere eksponeringen for skadelige kemikalier. Det viser også, at vi skal være kritiske over for produkter, der markedsføres som miljøvenlige.
Selvom de ser ud til at være bedre end plastik, kan de stadig indeholde skadelige stoffer. Ved at være opmærksomme på, hvad vi bruger, kan vi beskytte både vores helbred og miljøet.
Samlet set viser forskningen, at selv produkter, der præsenteres som bæredygtige, kan have skjulte risici. Det understreger behovet for grundig undersøgelse og vurdering af materialer, der bruges i dagligdagsprodukter. Forbrugere bør informeres om potentielle farer ved disse produkter og opfordres til at tage mere bæredygtige valg.