En læge har delt tips til, hvordan man kan forebygge "hjerne-træthed," som kan opstå ved at stirre på skærme i lange perioder. Neuroforsker Dr. Rachel Barr præsenterede sine råd i et opslag på sin populære TikTok-profil, @drrachelbarr.
"Hvad sker der med din hjerne, når du ser på skærme hele dagen uden pauser?" spurgte hun sine følgere, ifølge det britiske medie Express. Svaret er mere komplekst, end man måske tror.
"Hjerneceller, eller neuroner, er små, energikrævende enheder. De arbejder, fordi de forventer en god forsyning af ilt og glukose," forklarer hun. "Man kunne tænke, at mere skærmtid betyder mere arbejde og dermed større behov for brændstof. Men faktisk forbliver hjernens samlede energibehov ret konstant – selv på dage med mange kognitive opgaver. Det skyldes, at hjernen omdirigerer ressourcer til de områder, der har mest brug for dem."
Udfordringen opstår, fordi menneskets evolutionære aktiviteter har været langt mere varierede end dagens gentagne skærmopgaver. "Gennem historien har vi udført forskellige typer opgaver, som aktiverer forskellige dele af hjernen. Selv jagten på en mammut over flere dage er kognitivt mere varieret end at sidde foran en skærm i otte timer."
Dr. Rachel forklarer, at dette kan føre til problemer for hjernen. "Neuroner producerer affaldsstoffer, når de arbejder, og hjernen har et effektivt system til at fjerne disse.
Men hvis de samme dele af hjernen bruges kontinuerligt, uden variation eller pauser, kan affaldsstoffer ophobe sig hurtigere, end de kan fjernes. Dette kan føre til hjerne-træthed eller en følelse af dyb udmattelse og på sigt skade neuronerne."
Heldigvis er løsningen enkel og tilgængelig for alle. "Tag korte pauser hver time – bare fem til femten minutter gør en stor forskel," anbefaler hun i sin video. Dette giver hjernen mulighed for at "rense op" og forebygger de negative effekter af langvarig skærmtid.