Nye fund kan forklare, hvorfor mRNA-vacciner giver begrænset Omikron-beskyttelse

29/07/2023 09:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Mulige forklaringer på den begrænsede Omikron-beskyttelse af de omdiskuterede mRNA-vacciner er blevet afsløret.

Mest læste i dag

Vaccination giver effektiv beskyttelse mod alvorlig covid-19, men viser sig at have en lavere effekt mod selve infektionen. En forskningsundersøgelse udført af forskere fra Danderyds Hospital og Karolinska Institutet har afsløret, at beskyttelsen mod de nye Omikron-varianter er tæt forbundet med niveauerne af luftvejsantistoffer, som ikke påvirkes af mRNA-vaccination.

Resultaterne af denne forskning er blevet offentliggjort i tidsskrifterne The Lancet Infectious Diseases og The Lancet Microbe og kan forklare, hvorfor tilgængelige vacciner kun giver begrænset beskyttelse mod infektion.

Forskningsprojektet COMMUNITY, som blev påbegyndt om foråret 2020 med regelmæssig prøvetagning af 2149 medarbejdere på Danderyds Hospital, har nu præsenteret resultaterne fra efterårets delstudier. To studier viste, at tilstedeværelsen af antistoffer i luftvejene (IgA) var forbundet med en halveret risiko for infektion med de nye Omikron-varianter (BQ.1). Derudover blev det påvist, at vaccinen ikke førte til en stigning i de beskyttende luftvejsantistoffer.

I løbet af efteråret 2022 blev 447 deltagere ugentligt testet med PCR for at opdage SARS-CoV-2-infektion. Antistoffer i både luftveje og blod blev analyseret i begyndelsen af studiet. Resultaterne viste, at højere antistofniveauer i luftvejene medførte en stærkere beskyttelse, idet hvert fordobling af antistofniveauet resulterede i en 25 procent reduktion af risikoen.

En anden delstudie i samme efterår undersøgte antistofresponsen i luftvejene hos 24 deltagere, der modtog en fjerde dosis af SARS-CoV-2 mRNA-vaccinen. Antistofniveauerne i både luftveje og blod blev analyseret før og gentagne gange efter vaccinationen. Det viste sig, at de beskyttende luftvejsantistoffer ikke steg, selvom antistofferne i blodet gjorde det som forventet.

"De nuværende mRNA-vacciner beskytter stadig meget godt mod alvorlig sygdom og død, men de synes at give en begrænset beskyttelse mod at blive inficeret med de Omikron-varianter, der cirkulerer i øjeblikket," udtaler Oscar Bladh, ph.d.-studerende ved Institut for Kliniske Videnskaber, Danderyds Hospital, Karolinska Institutet.

Forskningsprojektet blev finansieret af flere organisationer og fonde, herunder Jonas og Christina af Jochnick Foundation, Folkhälsomyndigheten, Region Stockholm, Knut og Alice Wallenbergs Stiftelse, Leif Lundblad og familie, Karolinska Institutet og SciLifeLab.