En nylig undersøgelse har identificeret en sammenhæng mellem hyppig brug af mobiltelefoner og reduceret sædkvalitet.
Forskere fra Universitetet i Genève (UNIGE) har undersøgt virkningen af elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner og fundet en markant forskel i sædkoncentrationen mellem dem, der bruger deres enhed ofte, og dem, der ikke gør det.
Deltagere, der brugte deres mobiltelefon mindre end én gang om ugen, viste en sædkoncentration, der var hele 21 procent højere end dem, der brugte den hyppigt.
Grundig analyse af livsstil og mobilbrug
Forskerne analyserede data fra 2.886 schweiziske mænd i alderen 18 til 22 år, rekrutteret mellem 2005 og 2018 ved seks militære værnepligtscentre.
"Mændene udfyldte omfattende spørgeskemaer om deres livsstil, generelle sundhedstilstand og specifikt om deres telefonvaner samt, hvor de opbevarede dem, når de ikke var i brug," forklarer studiets meddirektør, Serge Nef.
Resultaterne og deres betydning
Resultaterne bygger videre på tidligere undersøgelser, der strakte sig fra 2005 til 2007. De seneste fund, indsamlet mellem 2008-2011 og 2012-2018, indikerer en gradvis aftagende association mellem mobilbrug og sædkvalitet over tid. Dette antyder, at 4G-teknologi måske er mindre skadelig end 2G.
Forskerne fandt også ingen signifikant sammenhæng mellem, hvor telefonen blev opbevaret, f.eks. i en bukselomme, og lavere sædparametre.
"Antallet af deltagere i denne del af undersøgelsen, der angav, at de ikke bar deres telefon tæt på kroppen, var dog for lille til at drage en stærk konklusion på dette specifikke område," tilføjer seniorforsker Rita Rahban.
Samlet sædkvalitet og påvirkningsfaktorer
Den samlede sædkvalitet påvirkes af forskellige faktorer, herunder sædkoncentration, det totale antal sædceller og sædmorfologi. Ifølge Verdenssundhedsorganisationen øges sandsynligheden for at undfange et barn, når sædkoncentrationen er over 15 millioner per milliliter, mens chancerne falder, hvis sædtallet er under 40 millioner per milliliter.
Forskere henviser til tidligere studier, der viser et fald i sædkvaliteten over de sidste 50 år.
Dette fænomen antages at skyldes en kombination af miljøfaktorer, herunder hormonforstyrrende stoffer, pesticider, stråling og livsstilsvaner som kost, alkohol, stress og rygning.
Ingen grund til panik
Til trods for disse resultater, som blev offentliggjort i tidsskriftet Fertility and Sterility, siger eksperter, at der ikke er grund til panik.
Professor Alison Campbell, videnskabelig chef ved Care Fertility Group, udtalte til PA: "Dette er en fascinerende og innovativ undersøgelse, men den bør ikke udløse panik eller drastiske ændringer i adfærd."
Kilde: Daily Record