Ny forskning viser, at dårlig søvn i 40’erne kan fremskynde hjernens aldring. Disse resultater føjer sig til et stigende antal beviser for, at søvnkvalitet har en tæt sammenhæng med kognitiv sundhed og understreger vigtigheden af at håndtere søvnproblemer tidligt i livet.
Tilstrækkelig søvn er afgørende for både mental og fysisk sundhed. Søvn hjælper med at styrke hukommelsen og fremmer fysisk restitution, mens søvnmangel har været forbundet med øget risiko for hjertesygdomme, fedme, neurodegenerative lidelser og depression.
Centers for Disease Control and Prevention (CDC) rapporterer, at en ud af tre voksne i USA sover for lidt.
"Søvnproblemer er tidligere blevet sat i forbindelse med svækket tanke- og hukommelsesfunktioner senere i livet, hvilket øger risikoen for demens," siger Clémence Cavaillès, hovedforfatter og forsker ved University of California San Francisco, ifølge Newsweek.
"Vores studie, der anvendte hjernescanninger til at fastslå deltagernes hjernealder, antyder, at dårlig søvn kan føre til, at hjernen ældes næsten tre år hurtigere – allerede i midalderen."
Undersøgelsen omfattede 589 personer med en gennemsnitsalder på 40 år. Deltagerne udfyldte spørgeskemaer om deres søvn både ved undersøgelsens begyndelse og fem år senere. Ti år efter gennemgik de hjernescanninger.
Ved hjælp af maskinlæring analyserede forskerne sammenhængen mellem søvnspørgeskemaerne og hjernescanningerne. De fandt en markant forskel i hjernens tilstand mellem dem, der havde svært ved at falde i søvn, og dem, der ikke havde søvnproblemer.
Efter justering for faktorer som alder, køn, forhøjet blodtryk og diabetes, viste gruppen med de største søvnproblemer en hjernealder, der gennemsnitligt var 2,6 år ældre end dem med god søvnkvalitet.
Søvnproblemer som svært ved at falde i søvn, urolig nattesøvn og tidlig opvågning blev alle forbundet med hurtigere aldring af hjernen – især hos dem med vedvarende dårlige søvnvaner gennem undersøgelsesperioden.
"Vores fund understreger betydningen af at adressere søvnproblemer tidligt for at bevare hjernens sundhed. Dette kan omfatte regelmæssig søvnrytme, motion, begrænset koffein- og alkoholindtag før sengetid og brug af afslapningsteknikker," siger Kristine Yaffe, medforfatter og forsker ved University of California San Francisco.
"Fremtidig forskning bør rette sig mod nye metoder til at forbedre søvnkvaliteten og undersøge søvnens langsigtede effekt på hjernens sundhed hos yngre aldersgrupper."
Disse resultater er baseret på deltagernes egne vurderinger af deres søvn og kan derfor ikke endeligt bevise, at søvnproblemer direkte forårsager den accelererede aldring af hjernen.
Ikke desto mindre peger resultaterne på en tæt sammenhæng mellem søvnproblemer og kognitiv tilbagegang, hvilket stemmer overens med den eksisterende forskning, der viser, hvor vigtig søvn er for hjernens udvikling og vedligeholdelse i alderdommen.