Mange ved det ikke: Så længe kan du drikke vand fra en plastikflaske

09/10/2024 11:23

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Fra en flaske eller fra hanen: vand er altid godt. En praktisk plastikflaske kan sikre, at du altid har drikkevand ved hånden. Men vand kan også blive dårligt. Hvor lang tid går der, før du bør hælde det ud i vasken?

Mest læste i dag

Når du køber en flaske vand i supermarkedet, vil du bemærke, at der står en holdbarhedsdato på. Hvad betyder denne dato?

En "Mindst holdbar til"-dato er angivet på produkter, der ikke hurtigt bliver fordærvet. Er datoen overskredet? Ofte kan du stadig drikke vandet. Selvom kvaliteten kan forringes efter denne dato, smager det som regel stadig godt. Du kan vurdere, om vandet er godt ved at se, lugte og smage på det, ifølge Tara Eikenaar fra Voedingscentrum, som blev citeret af mediet Linda.

En lukket flaske vand kan opbevares op til et år efter holdbarhedsdatoen, muligvis længere, hvis flasken ser intakt ud.

Når du først har åbnet flasken, ændres forholdene. Det er vigtigt at være opmærksom på dette. Åbnet vand kan opbevares i køleskabet i tre til syv dage. Hvis du opbevarer det i et køkkenskab, bør det drikkes inden for tre dage. Du kan også fryse vandet i mere end et år, men husk at sikre dig, at der er plads i flasken, da vandet vil udvide sig, når det fryser.

Genbrug af vandflasker er godt for miljøet, men hvis en flaske bruges hyppigt uden grundig rengøring, kan den samle millioner af bakterier. Bakterierne ophober sig især omkring sugedelen, hvor det kan være svært at rengøre. Heldigvis er det typisk dine egne bakterier fra madrester og spyt, som sjældent udgør en sundhedsrisiko.

Derudover kan stoffer fra flasken overføres til vandet, hvilket er en vigtig faktor at overveje. Plastikflasker kan indeholde kemikalier, som BPA, der potentielt kan komme over i vandet. Under normale forhold er mængden minimal og ikke skadelig, men høje temperaturer, som når flasken opbevares i solen, kan øge denne mængde. Hvis du ønsker at undgå plastik, kan du vælge glas eller rustfrit stål, da disse materialer afgiver næsten ingen stoffer.

Sund fornuft er vigtig. Hvis vandet lugter dårligt eller ser mærkeligt ud, bør du ikke drikke det. Hvis vandet ikke længere er klart eller har sorte prikker, skal du smide det ud, da det kan være fordærvet og dermed kunne gøre dig syg. Fordærv opdages hurtigt ved at se, lugte eller smage på det, siger Voedingscentrum.

For at minimere risikoen for sygdom bør du kun bruge flasken til vand, skifte vandet regelmæssigt – helst dagligt – og undgå at opbevare det samme vand i flasken i flere dage.

På varme dage er det en god idé at holde flasken væk fra solen. Undgå at lade den ligge i en varm bil. Hvis muligt, opbevar flasken i køleskabet, da varme får bakterier til at vokse hurtigere, og stoffer fra flasken kan trænge ind i vandet i små mængder.