Forskning inden for chronobiologi viser, at tidspunktet på dagen kan have stor betydning for, hvordan medicin optages og virker i kroppen. Det er ikke kun typen af medicin, der spiller en rolle, men også vores indre ur, som styrer kroppens biologiske rytmer. Derfor kan det være afgørende at tage medicin på det rette tidspunkt for at opnå den bedste effekt.
Det skriver mediet Chip.
Kroppens indre ur regulerer ikke blot, om vi er morgen- eller aftenmennesker, men påvirker også en række metaboliske processer, herunder hvordan medicin optages, fordeles og udskilles. Organernes aktivitet varierer i løbet af dagen, og hormonkoncentrationerne i blodet svinger afhængigt af tidspunktet. Dette betyder, at medicin kan have forskellig virkning afhængigt af, hvornår den indtages.
Hvornår bør du tage din medicin?
For at sikre optimal effekt er det vigtigt at tage medicinen på det tidspunkt, hvor kroppen er mest modtagelig:
Blodtrykssænkende medicin bør tages om morgenen, da blodtrykket stiger lige efter opvågnen.
Kortisonpræparater til reumatiske sygdomme anbefales om morgenen, da mange oplever stivhed og smerter i led ved dagens begyndelse.
Statiner (kolesterolsænkende medicin) virker bedst om aftenen, da kroppen primært producerer kolesterol om natten.
Astmamedicin har størst effekt om aftenen, fordi lunger og bronkier er mere følsomme på dette tidspunkt.
Medicin mod mavesyre bør indtages om aftenen, da produktionen af mavesyre er højest om natten.
Hvordan fungerer kroppens indre ur?
Vores indre ur styres af en struktur i hjernen kaldet suprachiasmatiske nucleus (SCN), som regulerer kroppens rytmer i takt med dagslyset og tid på dagen.
Dette biologiske ur fungerer som en dirigent, der koordinerer kroppens funktioner og sikrer, at vi præsterer bedst, når vi følger vores naturlige døgnrytme.