Mere velfærd til forsøgsdyr: Vil udvikle kunstige organer

30/03/2025 15:18

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Dyrenes beskyttelse
Forsøgsdyrs velfærd er i fokus som aldrig før, og nu tager forskere nye skridt for at mindske brugen af dyr i forsøg.

Andre læser også

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har tildelt 1,4 millioner kroner til tre forskningsprojekter, der skal udvikle skånsomme alternativer til dyreforsøg. Blandt disse er kunstige organer, som kan erstatte visse forsøg på dyr.

Mål: Færre dyreforsøg
For at reducere dyrelidelse og begrænse brugen af forsøgsdyr arbejder Danmarks 3R-Center på at udvikle teknologier, der kan efterligne menneskelige og dyrelige organer i laboratoriet.

Et af de nye projekter har fokus på udviklingen af en kunstig tarm, der kan bruges til at studere alvorlige tarmbetændelser hos spædbørn. Ved at anvende celler fra for tidligt fødte grise kan forskerne skabe en model, der minder om menneskets tarm, hvilket potentielt kan erstatte brugen af levende forsøgsdyr.

Fødevareminister Jacob Jensen (V) understreger vigtigheden af at finde bedre løsninger:
"Vi skal konstant arbejde på at reducere dyreforsøg, hvor det er muligt, og det kræver udvikling af gode alternativer," siger han.

Mindre smertefulde testmetoder
Forskning i stofskiftesygdomme som diabetes, fedme og hjertesygdomme indebærer ofte, at forsøgsdyr får sprøjtet stoffer ind i kroppen for at måle blodsukkerniveauer. Disse injektioner kan dog være smertefulde.

Et af de støttede projekter sigter mod at udvikle en ny, mindre smertefuld metode til blodsukkertests, der både reducerer vævsskade og ubehag for dyrene.

Bedre levevilkår for forsøgsdyr
Det tredje forskningsprojekt har til formål at forbedre forholdene for forsøgsdyr i laboratorier. Rotter og mus anvendes ofte i forsøg, men deres behov for bevægelse, udforskning og socialt samvær bliver ikke altid tilgodeset i traditionelle bure.

Derfor undersøger forskere nu, hvordan burdesign kan optimeres, så dyrene oplever mindre stress og får bedre trivsel.

Selvom udviklingen af kunstige organer og mere skånsomme metoder er et skridt i retning af færre dyreforsøg, påpeger forskere og myndigheder, at der stadig er et stykke vej endnu. Nogle eksperimenter kan erstattes af laboratorieteknologi, mens andre fortsat kræver brug af forsøgsdyr.

Med den nye bevilling håber forskerne dog at komme endnu tættere på en fremtid, hvor langt færre dyr udsættes for forsøg i videnskabens navn.