Lægen giver et råd til at falde i søvn: En særligt effektiv 'sovemedicin'

18/08/2024 11:03

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Søvnløshed er blevet en folkesygdom. Derfor er der rigtig mange, der har problemer med at falde i søvn om aftenen.

Mest læste i dag

"Midlertidig søvnløshed er normalt. Når søvnproblemer varer ved, bør søvnen få opmærksomhed. Hvis husmorråd ikke hjælper, bør man søge hjælp hos en læge," siger læge Eevert Partinen fra Terveystalos specialafdeling for søvn i en pressemeddelelse.

Ofte kan hjælp til søvnproblemer også findes gennem husmorråd. Ifølge Partinen er motion en særligt effektiv sovemedicin. Han forklarer, at effekten skyldes, at udendørsaktiviteter og let motion afslapper kroppen før sengetid.

Partinen har tidligere fortalt, at den vigtigste sundhedspraksis for ham selv for at fremme god søvn er regelmæssig fysisk aktivitet.

"Det vigtigste, man kan gøre for god søvn, er motion. Det øger søvnpresset og forbedrer søvnkvaliteten," lyder det fra ham.

"Når vi er aktive i løbet af dagen, får vi lettere ved at falde i søvn om aftenen, vi falder hurtigere i søvn og sover dybere."

For mange fungerer motion også som en måde at afhjælpe mental og fysisk uro på.

"For mig er motion en af de vigtigste metoder til at håndtere stress," fortæller lægen om sine egne livsstilsvalg.

Motion øger dyb søvn

Søvnspecialisterne Anna-Mari Aronen og Susan Pihl anbefaler også motion som et middel til at forbedre søvn i deres bog 'Unentaidot – Löydä uni ilman lääkkeitä' (Søvnekspertise – Find søvn uden medicin).

De skriver, at motion har vist sig at påvirke både søvnløshed, indslumring, søvnkvalitet og vågenhed i løbet af dagen. Motion øger også fasen af dyb søvn.

Ifølge søvnspecialisterne er det dog meget vigtigt at huske den rigtige timing og regelmæssighed af motion.

"Kraftig motion anbefales ikke inden for fire timer før sengetid, da det medfører hormonelle ændringer, der aktiverer kroppen. En rolig gåtur om aftenen eller strækøvelser kan derimod hjælpe med søvnen," lyder det.

Bogen nævner også en interessant amerikansk undersøgelse, der viste, at aerob træning hjalp mod søvnløshed.

Undersøgelsen havde to grupper. Den ene gruppe dyrkede energisk motion fire gange om ugen, 20 minutter ad gangen i 16 uger, og den anden gruppe besøgte i stedet museer, guidede ture, kunstudstillinger eller lavede mad tre til fem gange om ugen i 16 uger. Ellers var deltagernes forhold ens.

"Resultatet af undersøgelsen viste, at søvnkvaliteten forbedredes markant for dem, der dyrkede motion. De følte sig mindre trætte i løbet af dagen, og deres mentale velvære forbedredes. Også opvågningen blev lettere," skriver Aronen og Pihl.