Lad ikke gigten holde dig tilbage: 5 gode råd til en god ferie til trods for smerterne

06/07/2024 03:33

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Lad ikke din gigtsygdom stå i vejen for en god ferie!

Mest læste i dag

Det er sommer, solen skinner, og selvom det ikke er søndag, er det i hvert fald ferietid!

Mange danskere ser frem til de kommende dage og uger, hvor de skal på lange rejser til solrige og eksotiske destinationer. Desværre kan en ellers skøn og afslappende ferie hurtigt blive ødelagt af smerter.

Cirka 700.000 danskere lever med gigt, som kan give udfordringer med både smerter og mobilitet under ferien. Heldigvis er Gigtforeningen klar med gode råd, så ferien kan blive præcis så dejlig, som man drømmer om.

1. Husk en engelsk lægeerklæring og pillepas

Det er en god idé at få udarbejdet en lægeerklæring på engelsk, der beskriver din gigtsygdom og dens konsekvenser. Denne erklæring kan være nyttig som dokumentation for, at du må medbringe medicin, og ved sikkerhedskontrol, hvor kunstige led kan aktivere metaldetektoren.

Visse medicinpræparater kræver et pillepas. Spørg din læge eller på apoteket, hvis du er i tvivl.

2. Sørg for en god forsikring

En privat rejseforsikring kan dække udgifter til behandling på offentlige eller private sygehuse og hjemtransport ved sygdom eller død. Kontakt dit forsikringsselskab eller SOS International for en medicinsk forhåndsvurdering, der kan oplyse, om din sygdom er dækket under rejsen.

3. Tøv ikke med at spørge om benplads eller assistance

Du har ret til assistance i lufthavne inden for EU og EØS. Husk at bevæge alle led regelmæssigt på lange flyrejser for at reducere risikoen for blodpropper. Mange flyselskaber tilbyder øvelsesprogrammer.

4. Medbring det blå sygesikringskort

Når du rejser i EU eller EØS, skal du huske dit blå sygesikringskort. Kortet sikrer, at du kan få nødvendig læge- og sygehusbehandling på samme vilkår som landets borgere. Hvis lokale borgere skal betale for en lægekonsultation, gælder det også for dig.

5. Kontakt hotellet på forhånd

Selvom mange hoteller oplyser om tilgængelighed på deres hjemmesider, er det en god idé at kontakte dem direkte. Hvis du har gigt i hænderne, kan du spørge om dørvægt og brugervenlighed af vandhaner.