I den tyske delstat Slesvig-Holsten blev der i 2023 registreret 3.261 hospitalsindlæggelser relateret til hudkræft, hvilket svarer til en stigning på 7,4 procent på blot ét år. Det bekymrer de tyske sundhedsmyndigheder, som nu opfordrer borgerne til at benytte de gratis screeningsprogrammer.
Det skriver JydskeVestkysten.
Alligevel er interessen for forebyggende undersøgelser lav. Kun 11,3 procent af medlemmerne i den tyske sygekasse AOK deltog i screeningen i 2023 – og i første halvår af 2024 ser tallet ud til at falde yderligere.
Eksperter peger på, at en væsentlig årsag til stigningen er den livslange udsættelse for UV-stråling. Op mod 90 procent af alle tilfælde af hudkræft skyldes enten sollys eller brug af solarier. Især solskoldninger i barndommen og ungdommen øger risikoen for den mest aggressive type – modermærkekræft.
Danmark oplever en tilsvarende udvikling. Ifølge Sundhedsstyrelsen bliver omkring 22.000 danskere hvert år diagnosticeret med almindelig hudkræft, og modermærkekræft er ligeledes i vækst. Flere solrejser og en aldrende befolkning er medvirkende faktorer.
Men der er grund til optimisme: Hudkræft kan behandles effektivt, hvis den opdages i tide. For modermærkekræft er femårsoverlevelsen cirka 90 procent, oplyser Kræftens Bekæmpelse.
Sundhedseksperter opfordrer derfor til større opmærksomhed på hudforandringer og til at søge læge ved mistanke. Derudover anbefales det at beskytte sig mod solen – især midt på dagen – og anvende solcreme med høj faktor. Tidlig indsats og solfornuft er fortsat de stærkeste midler mod en kræftform i hastig vækst.