Kan skade din krop som ældre: 5 træningsvaner, du skal holde dig fra, ifølge personlig træner

01/07/2024 22:07

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det gælder om at passe på sig selv og sin krop!

Mest læste i dag

Alle ved, at motion er afgørende for at holde os sunde, især når vi bliver ældre.

Dog bliver nogle vigtige former for motion ofte overset, selvom de kan forlænge vores levetid og forbedre vores sundhed.

Jens Asbjørn Bøgen, som har mange års erfaring som personlig træner og fitnessinstruktør, har bemærket, at mange ældre begår de samme fejl i træningscenteret, hvilket resulterer i skader og manglende fremskridt.

"Det er forståeligt, at man vil passe bedre på sig selv, når man bliver ældre. Man skal selvfølgelig tage hensyn til, at man ikke kan det samme som i 20'erne, men der er nogle grundlæggende principper, som bør indgå i ens træning," forklarer træneren.

Ifølge mange studier kan gode træningsprogrammer, især vægttræning, reducere følgende aldersrelaterede symptomer:

  • Tab af muskelmasse

  • Tab af knogledensitet

  • Forringet balance

  • Øget risiko for fald

  • Forringet mobilitet

Hvad skal du undgå? Jens Asbjørn giver fem råd.

1. Du undgår styrketræning

Hvis du føler dig intimideret af frivægtsområdet, er du ikke alene. Men vægttræning er afgørende for at modvirke alderssymptomer.

"Muskelmassen mindskes med alderen, så det er vigtigt at vedligeholde den. Hvis du ikke er tryg ved frie vægte, er maskinerne et godt alternativ. De træner ikke lige så mange små og stabiliserende muskler, men de er næsten idiotsikre, da bevægelsen allerede er bestemt for dig," siger Jens Asbjørn.

2. Du strækker ikke ud

Smidighed er vigtig for at forebygge skader og vedligeholde leddene. Yoga er en god måde at strække ud på og samtidig styrke musklerne.

"Udstrækning er et omdiskuteret emne i fitnesskredse, men da målet med aldring er at forblive så mobil, smidig og velfungerende som muligt, er det en god idé at afsætte tid til udstrækning."

3. Du fokuserer for meget på isolerede muskelgrupper

Hvis du løfter vægte, kan du måske lave den fejl ikke at variere øvelserne nok.

Det er ikke nok at træne overarme. Lav også øvelser som dødløft og squats, som træner mange muskelgrupper samtidig.

"Mange unge begår også denne fejl. Som udgangspunkt skal du vælge øvelser, der involverer mindst to led, f.eks. både skulder og albuer eller både knæ og hofter," forklarer Jens Asbjørn.

4. Du går kun på jævne overflader

Gang er godt, men hvis du kun går på fortove, går du glip af mange fordele. Prøv at gå på sand, sten og andre ujævne terræner. Det styrker din balance, dine ankler og dine led.

"Hvis du er utryg ved at gå i naturen på grund af balancen, kan du starte på et løbebånd med stigning. Det efterligner opadgående bakker og gør en stor forskel for både puls og underkropstræning."

5. Du glemmer træningen helt

Den værste fejl er selvfølgelig at undlade træningen helt.

Selv hvis du ikke kan følge alle disse råd, bør du stadig dyrke motion i det omfang, du kan.

"Jeg har trænet seniorer, som aldrig har været i et træningscenter før, og det var en stor omvæltning for dem. Men hvis du kan få dig selv afsted, vil din krop takke dig. Find træningscentre i nærheden af din bopæl, så det er nemmere at komme derhen, og undersøg, om de tilbyder særlige hold for seniorer," afslutter Jens Asbjørn Bøgen.