Ifølge videnskaben: Disse fødevarer bør du spise efter 40-års alderen for at leve over 100 år

28/08/2024 13:44

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
At vedtage sundere vaner, når vi nærmer os middelalderen, er afgørende for lang levetid, ifølge en stor britisk undersøgelse.

Mest læste i dag

At have en sund livsstil er generelt forbundet med et længere og bedre liv. Det handler ikke kun om at leve længe, men også om livskvalitet. Jo tidligere man indfører gode vaner, jo bedre. Men det er aldrig for sent at ændre og opnå fordele.

En ny undersøgelse i tidsskriftet Nature Food understreger, at disse ændringer bliver nødvendige, når vi nærmer os middelalderen. Selv efter 40 år kan en bedre kost forlænge livet med op til 10 år.

I Storbritannien, hvor undersøgelsen blev udført, anslås det, at usunde kostvaner, som den vestlige diæt, forårsager over 75.000 for tidlige dødsfald årligt, herunder næsten 17.000 dødsfald blandt 15-70-årige. Det skriver El Espanol.

En større overholdelse af kostråd er forbundet med lavere dødelighed, men det har manglet at undersøge, hvordan en vedvarende forbedring af kostmønstre påvirker forventet levetid. For briterne er situationen ikke opmuntrende: Kun 0,1 % af Storbritanniens befolkning følger landets Eatwell-guide fuldt ud.

Undersøgelsen analyserede data fra 467.354 deltagere i alderen 40-69 år fra den britiske biobank. Deltagernes kostvaner og ændringer i deres kost blev observeret over en gennemsnitlig opfølgningsperiode på 30 år.

Ifølge undersøgelsen tilføjede midaldrende personer, der skiftede fra en usund til en sund kost og holdt fast i denne, op til 10 år til deres liv. Jo flere ændringer til en sundere kost, desto længere levetid.

De fødevaregrupper, der var forbundet med længere levetid, var nødder, bælgfrugter og fuldkorn. Sukkerholdige drikkevarer og rødt kød var de fødevarer, der skulle undgås.

Deltagere, der skiftede til en sund kost senere i livet, oplevede også fordele, men ikke så mange som dem på 40 år. For eksempel kunne et skift til en sund kost i 70-års alderen øge forventet levetid med kun 5 år.

Undersøgelsen havde dog begrænsninger. Analysen byggede på statistiske korrelationer mellem fødevarer og dødelighed, som kunne være påvirket af bias og forvirrende faktorer.

Alligevel blev der taget hensyn til alder, køn, sociodemografiske data, rygning, alkoholforbrug og fysisk aktivitet. Følsomhedsanalyser, der inkluderede kropsmasseindeks og energiforbrug, blev også indarbejdet.

Det er dog vigtigt at bemærke, at alle data stammede fra Storbritanniens biobank, og det er muligt, at resultaterne ikke kan overføres til andre områder i verden.

Afslutningsvis erkender forskerne, at det kan være en udfordring at opretholde livsstilsændringer over tid, men at forsøge og opnå konsistens i disse ændringer kan markant forbedre forventet levetid.