Muskelsmerter kan opstå i forskellige dele af kroppen og have mange årsager. Denne tekst fokuserer på vitaminmangel som en mulig årsag.
Ifølge Netdoktor.de beskrives muskelsmerter, også kaldet myalgier, som 'stikkende, krampagtige, trækkende, brændende eller trykkende smerter i musklerne'. Ofte er det 'ryg-, skulder- eller nakkeregionen', der rammes. Muskelsmerter kan være akutte eller kroniske.
Bag disse smerter kan der ligge 'harmløse spændinger, forstuvninger eller skader', som heler af sig selv. Hvis smerterne er kroniske, kan de skyldes dårlige holdninger eller overbelastning, men de kan også være symptomer på alvorlige sygdomme i musklerne, nervesystemet, skelettet eller andre organer.
Hvilket vitamin mangler ved muskelsmerter?
Hvis muskelsmerter skyldes mangel på næringsstoffer, kan kroppen mangle magnesium, calcium eller D-vitamin. Magnesium er også vigtigt for nerver og hjerte. Hvis der ikke er nok, påvirker det knoglesundheden og kan føre til osteoporose.
Calcium er også nødvendigt for nerverne, og mangel på dette kan udover osteoporose føre til tør hud eller begrænset bevægelighed.
D-vitamin styrker knogler og muskler og sørger for et intakt immunforsvar. Især i de mørke måneder kan der være risiko for mangel. Derfor anbefaler vital.de, at man får nok D-vitamin om foråret og sommeren, hvor sollyset er stærkest. Cirka 80-90% af vitaminet dannes i kroppen, når UV-stråler rammer huden.
Hvordan får man nok D-vitamin?
Som tommelfingerregel, understøttet af Apotheken-Umschau, bør man tilbringe 5-25 minutter dagligt i solen. Denne tid afhænger dog af faktorer som 'hudtype, årstid, tid på dagen, vejr, tøj og brug af solcreme'. I Danmark er solens stråler mellem oktober og marts ikke tilstrækkeligt til at dække behovet for D-vitamin.
Kroppen kan gemme D-vitamin fra sommermånederne til de mindre solrige måneder. En sund kost bliver derfor vigtigere. Men ifølge Robert Koch-Instituttet (RKI) er der kun få fødevarer med betydelige mængder vitamin D, som fede fisk, visse organer, svampe og æg. Kosttilskud eller berigede fødevarer kan være alternativer. Det skriver Augsburger Allgemeine.
Men pas på: Overdosering af D-vitamin gennem solen er ikke muligt, men for meget fra kosttilskud kan give bivirkninger. Apotheken-Umschau nævner kvalme, mavekramper, opkast og nyreskader, og på længere sigt kan forgiftning opstå, da kroppen opbevarer D-vitamin.
Hvornår taler man om D-vitamin-mangel?
Ifølge RKI opstår mangel, 'når D-vitamin mangler i kroppen over en længere periode og medfører klinisk relevante symptomer'. Dette kan forårsage sygdomme som rakitis eller osteomalaci. D-vitamin-niveauet i blodet varierer sæsonmæssigt, så en lav måling betyder ikke nødvendigvis, at der er en langvarig mangel.
En mulig mangel kan bekræftes gennem en test hos lægen.
Hvem er særligt udsatte for D-vitamin-mangel?
RKI nævner især personer, der sjældent opholder sig udendørs, som kan være immobile, kronisk syge eller personer med behov for pleje. Ældre mennesker er også generelt udsatte, da kroppens produktion af D-vitamin falder med alderen, og de indtager ofte mindre mad, hvilket giver lavere indtag.
Der er også risiko for spædbørn, 'da de ikke bør udsættes direkte for sollys'. Derudover er mennesker, der af religiøse eller kulturelle årsager dækker huden helt til udendørs, og mennesker med mørkere hudfarve, også i risiko, da deres hud slipper færre UV-stråler igennem.
Af en anden grund er mennesker med kroniske mave-tarm-, lever- eller nyresygdomme også i fare. Det gælder især, hvis de tager medicin, der påvirker D-vitamin-stofskiftet.