Hver uge mister 5 danskere af det - men kun hver tredje tjekker det

09/02/2024 17:36

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Man bør tjekke det flere gange om året.

Mest læste i dag

Hver uge mister fem danskere livet til modermærkekræft, en alvorlig sygdom der opstår i modermærker og kan brede sig til andre dele af kroppen, hvis den ikke bliver opdaget og behandlet rettidigt.

Af den grund anbefales det, at man inspicerer sine modermærker minimum hver tredje måned og kontakter en læge ved eventuelle ændringer.

Tal fra Kræftens Bekæmpelse viser imidlertid, at kun 35% af danskerne regelmæssigt tjekker deres modermærker, hvilket vækker bekymring hos Peter Dalum, projektchef for Kræftens Bekæmpelse:

"Det er kritisk at tage ændringer i modermærker seriøst for at muliggøre tidlig opdagelse af kræft. Derfor er det vigtigt at foretage regelmæssige tjek. Det er alarmerende, at så få danskere efterkommer denne anbefaling," udtaler han.

Forandringer i både nye og eksisterende modermærker kan indikere modermærkekræft.

Tjek mærkerne, mand!

Mænd er specielt dårlige til regelmæssigt at tjekke deres modermærker sammenlignet med kvinder.

Statistikker viser, at 39% af kvinderne tjekker deres modermærker mindst hver tredje måned, mens kun 30% af mændene gør det samme.

Dette kan være en del af forklaringen på, at mænd oftere end kvinder dør af modermærkekræft, ifølge hudlæge Christina Haak.

"Hver uge mister fem danskere livet til modermærkekræft, hvoraf tre er mænd. Dette sker på trods af, at flere kvinder end mænd bliver diagnosticeret med sygdommen. Årsagen ligger i, at mænds tilfælde ofte opdages senere end kvinders. Derfor opfordrer jeg både mænd og kvinder til at være opmærksomme på deres modermærker," siger Christina Haak.

Vigtigheden af modermærketjek gælder for alle aldre

Alderen øger risikoen for at udvikle modermærkekræft, men det er vigtigt at starte med regelmæssige tjek tidligt.

Modermærkekræft er den mest almindelige kræftform blandt unge i alderen 15-34 år.

Alligevel viser ny forskning, at det er de unge, der sjældnest tjekker deres modermærker regelmæssigt. Kun 28% af de 15-29-årige gør det hver tredje måned eller oftere, i modsætning til 46% af de 65-70-årige.

Kend de fem advarselstegn

  1. Asymmetri: Et usundt modermærke vil ofte være asymmetrisk

  2. Uregelmæssige kanter: Mistænkelige modermærker har ofte ujævne eller takkede kanter

  3. Flere farver: Et modermærke med mere end én farve er mistænkeligt

  4. Diameter: Vær særligt opmærksom, hvis et modermærke er større end 6 mm i diameter

  5. Ændring: Hurtig vækst eller ændringer i et modermærke bør føre til lægekontakt

Guide til modermærketjek

  1. Anvend et stort og et lille spejl for at se alle hudområder, også de svært tilgængelige.

  2. Undersøg også hårbund, negle og fodsåler, og få eventuelt hjælp til det.

  3. Tag fotos af uregelmæssige modermærker, eventuelt med en lineal for størrelsesreference. Gem billedet til senere sammenligning.

Besøg www.tjekmærkerne.nu for mere information.

Om undersøgelsen

Analysefirmaet NORSTAT har mellem 8. juni og 21. august 2022 udført en elektronisk spørgeundersøgelse for Kræftens Bekæmpelse blandt 4.951 danskere i aldersgruppen 15-70 år. Dataene er repræsentative med hensyn til køn, alder, og geografi. Resultaterne vil blive offentliggjort i rapporten 'Danskernes solvaner i den danske sommer 2022', som forventes udgivet sommeren 2023.