Øl bliver normalt ikke associeret med 'hårde spiritus', men alkohol er alkohol, uanset i hvilken koncentration den forekommer. Det er ligegyldigt, om vi drikker vodka eller øl med lav alkoholprocent, siger ekspert dr. Andrzej Konieczny i et interview med Medonet.
Forskere har i årevis diskuteret, hvorvidt en lille dosis alkohol dagligt gavner eller skader helbredet. Der er dog ingen tvivl om, at overdreven indtag af øl har sine konsekvenser. De fleste vil sandsynligvis tænke på øllets kalorieindhold og den såkaldte 'ølmave', men der er flere konsekvenser.
Overdreven indtag af øl og andet alkohol kan øge risikoen for type 2-diabetes. En af årsagerne er den allerede nævnte store mængde kalorier i øl. Dette betyder en større sandsynlighed for overvægt eller fedme, hvilket igen øger risikoen for type 2-diabetes.
"Fordi øl indeholder maltose, der dannes under fermenteringsprocessen, dvs. sukker, har det et meget højt glykæmisk indeks, hvis værdi er hele 110," siger dr. Konieczny, og tilføjer:
"Hver tår øl betyder derfor, at en stor mængde maltose hurtigt kommer ind i blodet og absorberes godt. Over tid kan dette resultere i en stigning i kroppens glukoseniveau og føre til en farlig sygdom som diabetes. Derfor bør personer, der kæmper med overvægt og som allerede lider af diabetes, helt sikkert undgå øl."
Alkohol bidrager også til diabetes på en anden måde. Regelmæssigt intenst indtag af øl kan reducere kroppens følsomhed overfor insulin. Resultatet af dette er en stigning i blodsukkerniveauet. Og når blodsukkerniveauet konstant er højt, stiger risikoen for at udvikle diabetes.
Det er almindeligt kendt, at alkohol (herunder øl) ødelægger leveren. Derfor er det endnu en grund til ikke at drikke for meget øl.
"Fedtlever kan med tiden udvikle sig til skrumpelever, dvs. fibrose i leveren. Sygdommen er uoprettelig og dens konsekvens er organsvigt. Og hvis der ikke foretages en transplantation, kan skrumpelever være årsag til, at patienten dør," siger Andrzej Konieczny.
Konsekvenser af hyppigt og langvarigt alkoholforbrug (herunder øl) rammer også bugspytkirtlen. Konsekvensen kan være bl.a. akut pancreatitis og til sidst kronisk pancreatitis, som gradvist fører til irreversible skader).
"Overdrevent drikkeri forårsager smerte i bugspytkirtlen. Dette sker fordi de såkaldte sekretoriske funktioner i bugspytkirtlen forringes betydeligt, hvorved organet producerer færre fordøjelsesenzymer. Dette manifesterer sig i dårligere fordøjelse. Bugspytkirtlens endokrine funktioner ændres også, herunder produktionen af insulin. Herfra en anden vej, der fører til diabetes," siger lægen.
"Selv en flaske eller dåse øl hver dag viser sig at være farlig" siger dr. Andrzej Konieczny.
Han forklarer også, at 'netop den ene øl kan give en falsk fornemmelse af, at man drikker lidt, eller slet ikke'. Derfor bør man overveje helt at lægge det daglige indtag af øl på hylden.