Her er årsagen: Derfor bør du ikke drikke mælk

19/05/2024 20:46

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Her er forklaringen: Derfor bør du ikke drikke mælk

Mest læste i dag

Vi er alle bekendt med den person, der indtager mælk ved hvert måltid. Måske er du en af dem? Hvert glas mælk bærer en historie, der typisk begynder med en ko. Men til sidst kommer vi frem til én konklusion:

Det er ikke hensigtsmæssigt at drikke mælk.

At indtage komælk medfører en række negative sundhedsrisici og miljømæssige konsekvenser, med kun få, hvis nogen, uerstattelige fordele.

Ifølge Dailycampus er det ikke meningen, at mennesker skal indtage mælk fra andre dyr, især efter ammeperioden. Den menneskelige krop begynder normalt at miste evnen til at fordøje laktose efter barndommen, i en proces kendt som laktosemalabsorption.

Dette skyldes den nedsatte tilgængelighed af enzymet laktase, der muliggør nedbrydningen af laktose i tyndtarmen. Faktisk estimerer forskere, at omkring 68% af verdens befolkning oplever denne malabsorption, hvilket ofte fører til en vis grad af laktoseintolerance.

Studier har vist, at mælk er forbundet med flere kræftformer og sygdomme, såsom bryst-, æggestok- og prostatakræft. Mættet fedt i mælk og andre mejeriprodukter udgør også den primære kilde til mættet fedt i USA, hvilket bidrager til hjertesygdomme, type 2-diabetes og Alzheimers sygdom.

Mange mennesker er også bekymrede over hormonernes virkning på deres mælk. Der findes flere studier om dette emne, men steroidhormoner udviser de mest markante biologiske virkninger (Malekinejad, H., & Rezabakhsh, A., 2015).

Mælk kan ikke produceres uden hormoner. Dette er den biologiske virkelighed for mennesker, geder og enhver anden diegivende art.

Graviditetslignende hormoner som østrogen skal være til stede for, at et pattedyr kan producere mælk.

Køer er ikke blot mælkeproduktionsmaskiner, de kan ikke kontinuerligt producere mælk uden nogen form for stimulation. De skal enten blive befrugtede, normalt ved hjælp af kunstig insemination, eller have hormoner tilført.

Derudover må køer udholde trange og ofte smertefulde forhold på malkekvægsbedrifter. Ifølge en undersøgelse fra USDA fra 2014 bliver 20% af de amerikanske malkekøer holdt i "freestalls uden adgang til udendørsområder". Køer må ofte udholde den mentale stress, der er forbundet med transport, dårlige leveforhold og tidlig adskillelse fra deres mødre.

Den gode nyhed er, at der findes mange alternativer. Havremælk og sojamælk er fremragende erstatninger. Markedet for ikke-mejeriprodukter fortsætter med at udvikle sig med sojabaserede oste og vegansk is tilgængelig på hylderne. Selvom alternativerne ikke er fejlfrie, opvejer deres fordele de negative aspekter, i modsætning til komælk.