Som børn er mælk en stor del af vores liv. Først gennem modermælken, senere som en del af morgenmaden og for mange også skolemælken, der blev drukket sammen med madpakken i frikvarteret.
Men efterhånden som vi bliver ældre, begrænser vi ofte mælkeindtaget til kaffen, hvor det bruges i små eller store mængder. Det kan have konsekvenser for kroppen, da mange voksne faktisk mangler calcium. Kalkmangel kan føre til alvorlige helbredsproblemer, og i værste fald øger vedvarende mangel risikoen for knogleskørhed.
Ved at være opmærksom på følgende symptomer kan du imidlertid gribe ind i tide og modvirke effekten af kalkmangel:
1. Kramper og prikken i benmusklerne
En utilstrækkelig mængde calcium kan få nerveenderne til at overreagere, hvilket kan føre til muskelkramper eller en prikkende/snurrende fornemmelse.
Hvis du ofte vågner om natten med kramper eller ubehag i lårene eller læggene, kan det være tegn på kalkmangel.
2. Tandskader og svage negle
Hvis du døjer med huller i tænderne, er det ikke nødvendigvis kun sukkerholdige drikke eller snacks, der er synderen.
Kalkmangel kan påvirke tændernes sundhed negativt. Bløde eller skrøbelige negle med hvide pletter kan også være et tegn på, at kroppen mangler calcium. Når kalkniveauet er lavt, trækker kroppen nemlig calcium fra tænder og negle, hvilket slider på dem.
3. Søvnproblemer og kropsholdning
Calcium spiller en rolle i produktionen af melatonin, et hormon, der hjælper os med at sove. Hvis du har svært ved at falde i søvn, kan det være et signal om kalkmangel.
Dertil kan en øm nakke eller ryg og en generel følelse af, at kroppen "hænger", også pege i retning af manglende calcium.
4. Hukommelsessvigt og anfald
I alvorlige tilfælde kan kalkmangel føre til hukommelsesproblemer, hallucinationer eller endda anfald.
For at forebygge kalkmangel er det vigtigt at spise en varieret og sund kost, der inkluderer mejeriprodukter som mælk og ost. Alternativt kan kosttilskud med calcium være en løsning.
Hvis du oplever nogle af de nævnte symptomer, bør du søge læge for at få stillet en præcis diagnose og den rette behandling. Et ekstra glas mælk inden sengetid er sjældent tilstrækkeligt.
Osteoporose Foreningen anbefaler, at voksne mellem 20 og 65 år indtager 800-1000 mg calcium om dagen, mens unge i puberteten og personer over 65 år bør øge indtaget til 1200-1500 mg dagligt.