Forskere opdager mad, der forebygger hjertesygdom og diabetes – og mange danskere spiser ikke nok af det

07/07/2025 08:30

|

Sebastian Ilsøth

Shutterstock.com
Denne type mad kan forebygge hjertesygdom og diabetes, men der er mange danskere, der ikke spiser nok af det.

Andre læser også

Et nyt studie peger på, at regelmæssigt indtag af en blanding af frugt, grøntsager, nødder og fuldkorn kan reducere risikoen for at udvikle to af de mest dødelige kroniske sygdomme: hjertesygdom og type 2-diabetes.

Amerikanske forskere har opdaget, at fytosteroler – naturlige stoffer, der blandt andet findes i nødder, frø, kornprodukter og vegetabilske olier – kan forbedre stofskiftet og dæmpe inflammation i kroppen. Dette kan medvirke til at forebygge både hjertekarsygdomme og type 2-diabetes.

Alligevel er der mange danskere, som ikke får den anbefalede daglige mængde af frugt, grønt, nødder og fuldkorn.

Fytosteroler ligner kolesterol og er kendt for at kunne sænke niveauet af det såkaldte dårlige kolesterol (LDL). De binder sig til kolesterol i tarmen og hæmmer optagelsen af det fedtlignende stof, hvilket kan styrke hjertesundheden.

Det nye studie viser desuden, at et højt indtag af fytosteroler ikke kun påvirker kolesterolniveauet, men også kan bidrage til bedre regulering af insulin, mindre betændelse i hjertet og et sundere stofskifte.

Type 2-diabetes er den mest udbredte form for diabetes globalt, og ifølge Diabetesforeningen lever omkring 332.500 danskere med sygdommen.

Dr. Fenglei Wang, hovedforfatter og forskningsassistent ved Harvard University, udtaler til Daily Mail, at undersøgelsens resultater understøtter idéen om, at en plantebaseret kost rig på grøntsager og fuldkorn har en positiv effekt på helbredet.

Fytosteroler findes i alle plantebaserede fødevarer, men særligt høje koncentrationer ses i uraffinerede planteolier som olivenolie, vegetabilske olier og nøddeolier. Nødder som mandler, pistacienødder og cashewnødder samt frø som græskar-, solsikke- og vandmelonfrø er også gode kilder, ligesom fuldkorn som havre og byg samt bælgfrugter som kikærter, linser og sojabønner. Derudover findes fytosteroler i grøntsager som artiskokker, broccoli, grønne bønner, søde kartofler og blomkål – samt i frugter som appelsiner, ananas, bær og bananer.

Studiet fulgte over 200.000 amerikanske voksne gennem 36 år. Deltagerne indberettede jævnligt deres kostvaner, så forskerne kunne vurdere indtaget af fytosterolrige fødevarer. Med avancerede statistiske analyser blev svarene sammenholdt med risikoen for at udvikle type 2-diabetes og hjertesygdom. I løbet af perioden fik over 20.000 deltagere type 2-diabetes, mens knap 16.000 blev ramt af hjertesygdom.

Resultaterne viste, at personer, der spiste omkring fem daglige portioner grøntsager, tre portioner frugt, to portioner fuldkorn og en halv portion nødder – alle rige på fytosteroler – havde cirka 10 procent lavere risiko for at udvikle de to sygdomme.

Forskerne undersøgte også blodprøver fra cirka 40.000 personer for at analysere metabolitter og andre biomarkører, som kan afsløre, hvordan fytosteroler påvirker kroppens kalorieforbrænding. Her fandt man, at et højt indtag af fytosteroler hænger sammen med et sundere stofskifte, bedre insulinfølsomhed og mindre inflammation i hjertet.

Dr. Wang understreger, at resultaterne viser, hvordan fytosteroler kan hjælpe med at mindske risikoen for type 2-diabetes ved at reducere insulinresistens – og forebygge hjertesygdom ved at hæmme betændelsestilstande.

De fødevarer, der indgik i studiet, anbefales i forvejen som en del af en sund, varieret kost, ikke mindst på grund af deres indhold af fibre og antioxidanter. Forskerne gør dog opmærksom på, at studiet ikke med sikkerhed kan fastslå, at de positive effekter udelukkende skyldes fytosteroler. Undersøgelsen blev præsenteret på konferencen Bioactives for Brain and Cardiometabolic Health i Florida og vil senere blive offentliggjort i tidsskriftet Nutrition.