Forskere advarer mod syntetisk sødestof

02/04/2024 19:15

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Tests viser, at et syntetisk sødestof, der bliver brugt i mange sodavand og tyggegummi, skader tarmene.

Mest læste i dag

Vi vil gerne spise sødt uden at tage på. Derfor bruges aspartam, sakkarin og lignende stoffer som sukkererstatninger i mange drikkevarer og fødevarer. Nogle af disse sødestoffer mistænkes dog for at være skadelige for kroppen.

En substans, som forskere er bekymrede for, er sucralose. Og nu er der så mange alarmerende resultater, at de opfordrer til at genoverveje, om dette syntetiske sødemiddel virkelig er sikkert.

Sucralose udvindes gennem molekylær manipulation fra almindeligt sukker. Det er et kaloriefrit sødemiddel, der er 600 gange så sødt som hvidt sukker.

Men når sucralose nedbrydes i kroppen, dannes der et kemisk affaldsprodukt eller metabolit ved navn sucralose-6-acetat. Dette stof er genotoksisk, hvilket betyder, at det ødelægger cellers DNA.

"For at sætte det i perspektiv: Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har fastsat en daglig toksikologisk grænse for genotoksiske stoffer på 0,15 mikrogram pr. person," siger Susan Schiffman, der er biomedicinsk ingeniør ved North Carolina State University.

"Vores forskning viser, at de mikroskopiske mængder af sucralose-6-acetat, der findes i én sodavand sødet med sucralose, allerede overskrider denne grænse," siger hun.

Sammen med en gruppe kolleger udførte Susan Schiffman en række eksperimenter med blodceller og celler fra tarmvæggen for at se, hvordan de reagerede på sucralose og sucralose-6-acetat.

Deres eksperimenter viste, at sucralose-6-acetat har en klastogen effekt, hvilket betyder, at DNA-strenge ødelægges. Det skriver Wetenschap in Beeld.

Der blev også observeret en øget aktivering af gener, der er forbundet med betændelse, oxidativ stress og kræft. Oxidativ stress opstår, når skadelige iltforbindelser (frie radikaler) angriber sunde celler og væv. Desuden blev der fundet tegn på skade på tarmvæggen.

Forskerne opdagede specifikt, at både sucralose og sucralose-6-acetat kan forårsage utæt tarm. Når tarmene "lækker", kan delvist fordøjet mad og toksiner fra tarmen komme ind i blodbanen, hvilket har en række skadelige konsekvenser.

Sucralose blev oprindeligt godkendt baseret på forskning, der viste, at det passerer fordøjelsen uændret. Nylig forskning har nu modvist dette. Baseret på deres fund fraråder forskerne mennesker at forbruge produkter, der indeholder sucralose.