Forebygger diabetes og hjerteproblemer: Du finder “den magiske drik” på din lokale bar

08/07/2025 12:26

|

Sebastian Ilsøth

Shutterstock.com
Hvis du nogensinde skulle bruge en undskyldning for at besøge det lokale brune værtshus, så får du den her.

Andre læser også

En solrig dag, en grill i haven og en iskold pilsner i hånden – for mange er det definitionen på livskvalitet. Nu kan man måske også føje et nyt argument til sundhedsdebatten: Øl kan nemlig være godt for helbredet. Ikke kun for sjælen, men også for kroppen.

Ny forskning viser, at øl indeholder flere potentielle sundhedsfordele, end man tidligere har troet. Og det handler ikke kun om den afslappende effekt efter arbejdet.

Færre hjerteanfald og lavere risiko for diabetes
Ifølge en undersøgelse offentliggjort i The Journal of the European Association for the Study of Diabetes, er der god grund til at nyde et par øl om ugen med god samvittighed. Personer, der drikker øl 3-4 gange om ugen, har nemlig en lavere risiko for at udvikle type 2-diabetes sammenlignet med dem, der helt undgår øl.

Et andet studie har vist, at mænd, som regelmæssigt drikker øl, har 42 procent lavere risiko for at få et hjerteanfald end dem, der ikke drikker alkohol.

Øl – en vitaminrig drik forklædt som alkohol
Mange forbinder rødvin med antioxidanter og sundhed – og det er ikke uden grund. Men forskere understreger, at øl også kan måle sig med vin på dette område. Den gyldne drik indeholder nemlig lige så mange antioxidanter som vin, samtidig med at den har et højere indhold af protein og B-vitaminer.

Men fordelene stopper ikke her.

NBC News har samlet flere sundhedseffekter, som måske ikke fremgår direkte af etiketten, men som kroppen kan nyde godt af:

  • Mundhygiejne: Nogle stoffer i øl kan bekæmpe bakterier i munden og dermed styrke tandhygiejnen.

  • Mod inflammation: Øl har vist sig at kunne reducere betændelsestilstande i kroppen.

  • Stærkere knogler: Visse øltyper indeholder høje niveauer af silicium, som kan bidrage til øget knogletæthed.

  • Længere levetid: Flere undersøgelser tyder på en sammenhæng mellem moderat ølforbrug og øget levetid – så længe man ikke overdriver.

  • Bedre hjernefunktion: Nogle studier antyder, at øl kan beskytte mod aldersrelateret kognitiv svækkelse.

Moderation er vigtig
Før ølelskerne kaster sig over flaskerne i stor stil, er det vigtigt at huske: Alt med måde. Selvom forskningen er lovende, understreger eksperter, at for stort forbrug kan ophæve alle sundhedsmæssige gevinster.

Men for dem, der nyder et par kolde øl med måde, kan der altså være mere i flasken end blot god smag – måske endda et lille skridt mod et sundere liv.