Hvordan lever man et langt liv uden sygdomme?
Det har forskere fra Harvard T.H. Chan School of Public Health forsøgt at finde svaret på gennem 30 års dataindsamling. De har fulgt over 100.000 amerikanere i alderen 40 til 69 år og analyseret deres kostvaner og helbred.
Konklusionen er klar: Et sundt kostmønster tidligt i livet øger chancen for at nå 70-årsalderen uden kroniske sygdomme.
Det skriver CNN.
Studiet, som netop er udgivet i det anerkendte tidsskrift Nature Medicine, viser, at kun 9,3 procent af deltagerne – cirka 9.771 personer – nåede de 70 uden sygdomme som diabetes, forhøjet blodtryk, hjerteproblemer eller nedsat fysisk og mental funktionsevne.
Fælles for dem alle var, at de spiste sundt.
Forskerne fandt frem til otte forskellige kosttyper, der alle var forbundet med sund aldring. Blandt dem var Middelhavskosten, DASH-diæten og forskellige plantebaserede kostformer med fokus på grøntsager, frugt, fuldkorn, bælgfrugter og nødder. Omvendt viste det sig, at et højt indtag af transfedt, sukkerholdige drikke, salt og forarbejdet kød var knyttet til øget risiko for sygdomme.
Sundhedsekspert Leana Wen udtaler, at især folk i den midaldrende gruppe bør tage resultaterne alvorligt – men understreger, at det aldrig er for sent at lægge kostvanerne om. Enkle valg som at skifte sodavand ud med vand og skære ned på ultraforarbejdet mad kan gøre en stor forskel.
Studiet peger også på en vigtig samfundsmæssig udfordring: I mange områder er sunde fødevarer dyrere og sværere at få fat i end usunde alternativer. Derfor opfordres beslutningstagere til at finde løsninger, der gør det nemmere og mere overkommeligt for alle at spise sundt – både for den enkelte og for samfundsøkonomien.