Flere mennesker får Parkinson: 'Denne sygdom påfører vi os selv i høj grad'

11/06/2024 14:49

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Parkinsons sygdom bliver mere almindelig. Dette skyldes ikke aldring, men miljøgift. Ekspert Bas Bloem mener, at eksponering for pesticider gennem mad og luft er skyld i stigningen. Han advarer derfor mod farerne ved pesticider.

Mest læste i dag

Bas Bloem er meget bekymret over den hurtige stigning i antallet af patienter med Parkinsons, fordi denne sygdom er ekstremt ubehagelig. Hver patient er én for mange, lyder det fra ham.

"Vi påfører os selv denne sygdom i høj grad," siger Parkinsons-eksperten.

Han forklarer, at der før 1817 næsten ikke var tegn på Parkinsons.

"Først under den industrielle revolution, med den velkendte smog, opdagede James Parkinson sygdommen. Nu er sygdommen enormt stigende," siger Bloem ifølge det hollandske medie Hart van Nederland.

Ifølge Bloem er det kendt, at landmænd, gartnere og beboere nær landbrugsområder har en højere risiko for Parkinson.

"Pesticiderne, vi bruger i landbruget, forårsager Parkinsons hos forsøgsdyr. Når man ser på det hele, tror jeg, at den hurtige vækst af Parkinsons har meget at gøre med de giftige stoffer i miljøet," lyder det også fra ham.

Ikke kun gartnere og landmænd har en højere risiko for Parkinsons. Els Haring fik diagnosen for fem år siden. Els havde flere og flere symptomer og gik til sidst til en neurolog.

"Jeg mistænkte Parkinsons på grund af rystelserne, men det virkede mærkeligt, da ingen i min familie har denne sygdom," fortæller hun.

Nogle år senere så Els en dokumentar om, hvordan pesticider muligvis kan forårsage Parkinson.

"Så gik det op for mig. Jeg tilbragte hver sommer hos min onkel og tante i Middenmeer, hvor jeg skrællede blomsterløg. Jeg har i årevis gået rundt på disse marker og været omgivet af pesticider," fortæller hun.

Bas Bloem fortsætter med at kæmpe for en bedre godkendelsespolitik for pesticider.

"Vi skal nøje undersøge sikkerheden af de pesticider, vi bruger i dag og have andre godkendelseskriterier. Se på den specifikke risiko for Parkinsons. Denne forskning bør ikke udføres af industrien selv, men af uafhængige institutter som RIVM," siger han.