Neurologer advarer om, at øget træthed i dagtimerne kan øge risikoen for demens hos kvinder i 80'erne.
Et studie har vist, at 80-årige kvinder, der oplever øget søvnighed i dagtimerne over en femårig periode, har dobbelt så stor risiko for at udvikle demens.
"Søvn er vigtig for den kognitive sundhed, da den giver hjernen mulighed for at hvile og regenerere, hvilket styrker vores evne til at tænke klart og huske information," siger Yue Leng, hovedforfatter på studiet og professor ved University of California, San Francisco, i en udtalelse til Newsweek.
"Vi ved dog stadig ikke meget om, hvordan ændringer i søvn og kognition hænger sammen over tid, og hvordan disse forandringer påvirker risikoen for demens i de senere livsstadier."
"Vores studie viser, at søvnproblemer kan være tæt knyttet til kognitiv aldring og måske fungerer som et tidligt tegn eller risikofaktor for demens blandt kvinder i 80'erne."
Sådan blev forskningen udført
Forskerne fulgte 733 kvindelige deltagere med en gennemsnitsalder på 83 år, der ikke havde milde kognitive forstyrrelser eller demens ved studiets begyndelse. Over fem år udviklede 164 deltagere (22 %) mild kognitiv svækkelse, mens 93 deltagere (13 %) udviklede demens.
For at vurdere søvnmønstrene bar deltagerne en enhed om håndleddet, som målte søvnlængde, -kvalitet og døgnrytme over tre dage i begyndelsen og slutningen af studiet.
Forskerne undersøgte ændringer i nattesøvn, antallet af lure og døgnrytmer over de fem år og identificerede tre hovedsøvnmønstre:
Stabil eller forbedret søvn (44 %)
Aftagende nattesøvn (35 %), herunder kortere søvn og dårligere søvnkvalitet, flere lur og forværrede døgnrytmer
Øget søvnighed (21 %), præget af øget søvn både nat og dag, samt forværrede døgnrytmer
Sammenhæng mellem søvnmønstre og demensrisiko
Forskerne analyserede sammenhængen mellem ændringer i søvnmønstre og risikoen for demens og fandt følgende:
I gruppen med stabil søvn udviklede 8 % (25 deltagere) demens
I gruppen med aftagende nattesøvn udviklede 15 % (39 deltagere) demens
I gruppen med øget søvnighed udviklede 19 % (29 deltagere) demens
Efter justering for faktorer som alder, uddannelse, etnicitet og helbredstilstande som diabetes og forhøjet blodtryk, fandt forskerne, at kvinder i gruppen med øget søvnighed havde dobbelt så stor risiko for at udvikle demens sammenlignet med dem med stabil søvn.
Der blev dog ikke fundet nogen signifikant sammenhæng mellem faldende nattesøvn og demensrisiko.
"Vi observerede, at søvn, lure og døgnrytmer kan ændre sig markant på bare fem år for kvinder i 80'erne," sagde Leng.
"Dette understreger behovet for fremtidige studier, der undersøger alle aspekter af daglige søvnmønstre for at få en bedre forståelse af, hvordan ændringer over tid kan være forbundet med demensrisiko."
En begrænsning ved studiet var, at deltagerne primært var hvide, hvilket betyder, at resultaterne måske ikke kan generaliseres til en mere varieret befolkning.
Sådan kan man mindske risikoen for demens
Selvom ændringer i søvnmønstre kan være et tegn på øget risiko for demens, kan visse livsstilsændringer hjælpe med at reducere risikoen for at udvikle sygdommen. Ifølge den amerikanske Alzheimer's Society kan følgende strategier være gavnlige:
At være fysisk aktiv: Regelmæssig motion forbedrer blodcirkulationen til hjernen og understøtter kognitiv funktion
At holde sig mentalt og socialt engageret: Aktiviteter som læsning, puslespil og socialt samvær stimulerer hjernen
At styre helbredstilstande: Kontrol af blodtryk, kolesterol og diabetes kan reducere risikoen
At drikke mindre alkohol: Moderat alkoholforbrug – maks. 14 genstande om ugen – mindsker risikoen for organskader.