En tredjedel af verdens befolkning dør af det: Nyt dansk projekt skal finde vejen til bedre forebyggelse

30/05/2024 21:32

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Alene i Danmark koster det tusindvis af liv hvert år.

Mest læste i dag

Hjertekarsygdomme som følge af åreforkalkning er den hyppigste dødsårsag globalt.

Et nyt forskningssamarbejde mellem Danmark og Spanien sigter mod at udvikle metoder til tidlig opdagelse af åreforkalkning, især hos yngre mennesker, for at muliggøre tidlig forebyggelse.

Novo Nordisk Fonden har netop bevilget 174 millioner kroner til de første 2,5 år af projektet REACT, der har en samlet planlagt varighed på 8 år.

Region Hovedstaden meddeler dette i en pressemeddelelse.

Første skridt er at øge viden

REACT-projektet skal i første omgang hjælpe forskerne med at forstå, hvor ofte åreforkalkning optræder forskellige steder i kroppen, og hvilke metoder der er mest effektive til at opdage åreforkalkning.

Hver tredje person i verden dør i dag af hjertekarsygdomme, hvor åreforkalkning er den største enkeltfaktor, hvilket gør åreforkalkning til den mest udbredte dødsårsag.

Derudover lever mange med alvorlige helbredsfølger af åreforkalkning, såsom blodprop i hjertet eller hjernen.

Åreforkalkning har ikke kun alvorlige konsekvenser for den ramte, men udgør også en stor belastning for sundhedsvæsenet og samfundet som helhed.

"Vi ved, at åreforkalkning kan udvikle sig fra en tidlig alder og ofte forbliver 'tavs' uden symptomer i mange år, indtil man pludselig rammes af for eksempel en blodprop. Vi håber med dette projekt at finde ud af, hvordan vi i praksis kan opdage åreforkalkning meget tidligere – og hos yngre personer, altså i den 'tavse' periode," siger Henning Bundgaard, overlæge ved Afdeling for Hjertesygdomme på Rigshospitalet, professor ved Københavns Universitet og leder af projektet under Region Hovedstaden.

Skanninger skal afsløre åreforkalkning

Projektet gennemføres i et omfattende samarbejde mellem flere danske hospitaler og Centro Nacional de Investigaciones Cardiovasculares (CNIC), et spansk forskningscenter i Madrid, der er verdensførende inden for billeddiagnostik ved åreforkalkning. CNIC og Rigshospitalet har længe samarbejdet om metoder til diagnosticering og tidlig opsporing af hjertekarsygdomme.

"Vi bruger i øjeblikket blandt andet blodtryk, kolesteroltal, alder og livsstilsfaktorer til at vurdere, om en person kunne udvikle betydelig åreforkalkning. En central del af REACT-projektet er at udvikle metoder til direkte at vise på skanninger, om der er åreforkalkning eller ej," siger Borja Ibáñez, professor og videnskabelig direktør i CNIC og overlæge på Fundación Jiménez Díaz Hospital, der leder den spanske del af studiet.

I dag behandles åreforkalkning og dens følgesygdomme stort set ens for alle, men de to professorer forventer at kunne hjælpe langt flere med tidlig og individuelt målrettet præcisionsbehandling.

I alt 16.000 personer - 8.000 i hvert land - i alderen 20-70 år inviteres til projektet, hvor de blandt andet skal gennemgå omfattende skanninger af hals- og lyskekar samt hjertets kranspulsårer, genetiske analyser og blodprøver.

Forebyggelse af sygdom er målet

REACT-projektet skal først og fremmest hjælpe forskerne med at forstå, hvor ofte åreforkalkning optræder forskellige steder i kroppen, og hvilke metoder der er bedst til at opdage åreforkalkning – eller risikoen for det – i en tidlig alder og i tidlige stadier, hvor der stadig er tid til forebyggende indgreb.

Forebyggelsen kan omfatte medicinsk behandling og rådgivning om livsstilsændringer, afhængigt af den enkeltes helbredstilstand og risikofaktorer.

"Studiet understøtter det paradigmeskifte, der sker i disse år, hvor lægevidenskaben går fra primært at fokusere på behandling af sygdomme til nu at opspore og forebygge i de tidlige stadier, allerede før sygdom udvikler sig alvorligt eller dødeligt. Hos Novo Nordisk Fonden ser vi det som en vigtig opgave at støtte denne udvikling," siger Martin Ridderstråle, Senior Vice President i fonden.

"Et centralt mål med REACT er at finde ud af, hvem der skal anbefales hvilken type behandling og hvornår, eller om behandling bør undgås. Dette kalder vi præcisionsmedicin," tilføjer han.

Afhængigt af projektets resultater vil næste trin – fase 2 – være at udvide samarbejdet og undersøge, om behandling af tidligt påvist åreforkalkning er effektiv, og om det globalt set kan forhindre nogle af de mange dødsfald, som åreforkalkning forårsager.

Denne del af projektet er planlagt til at vare 5,5 år.