En gammel medicin kan være en ny allieret i kampen mod hjerteanfald

13/06/2024 21:16

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Colchicin, der traditionelt har været brugt til behandling af gigt og familiær middelhavsfeber, er blevet godkendt af amerikanske sundhedsmyndigheder som forsvar mod hjertesygdomme.

Mest læste i dag

USA's fødevare- og lægemiddeladministration (FDA) har taget et banebrydende skridt i forebyggelsen af hjerteanfald ved at godkende det gamle lægemiddel colchicin som den første behandling mod kardiovaskulær inflammation, skriver The Wall Street Journal.

Colchicin, der tidligere har været kendt for sin brug i behandling af gigt og familiær middelhavsfeber, bliver nu officielt en del af arsenalet til forebyggelse af hjerteanfald. Dog kan kardiologer være tilbageholdende med at tage det i brug på grund af bekymringer om bivirkninger.

Det er blevet opdaget, at colchicin, givet i lave doser, reducerer kardiovaskulær risiko med imponerende 31% hos patienter, der allerede får forebyggende behandlinger som statiner. Denne godkendelse understøtter den voksende idé inden for kardiologi om, at inflammation spiller en vigtig rolle i åreforkalkning, som blokerer arterierne.

"De er ikke i konflikt - de er synergistiske," sagde Dr. Paul Ridker, direktør for Center for Forebyggelse af Kardiovaskulære Sygdomme ved Brigham and Women's Hospital, med henvisning til samtidig brug af colchicin og konventionelle lægemidler.

Ridker er videnskabelig rådgiver for Agepha Pharma, som ejer rettighederne til at markedsføre colchicin 0,5 mg til reduktion af kardiovaskulær risiko. Han deltog ikke i de indledende studier af lægemidlet.

Denne godkendelse af colchicin repræsenterer et skridt mod præcisionskardiologi. Feltet bevæger sig væk fra brede terapeutiske tilgange og går mod mere målrettede behandlinger, der søger at maksimere kardiovaskulær beskyttelse hos højrisikopatienter mere effektivt, ud over brugen af statiner. Det skriver Infobae.

"Vi skal tilpasse behandlingen til patientens individuelle risikofaktorer," sagde Dr. Richard Kovacs, professor ved Indiana University og cheflæge ved American College of Cardiology. 

Den almindelige strategi for højrisikopatienter prioriterer stadig brugen af statiner, blodtrykskontrol og forebyggelse af blodpropper med aspirin eller blodpladehæmmere, som suppleres med livsstilsændringer som rygestop og regelmæssig motion.

På trods af dens potentielle fordele forventes udrulningen af colchicin at møde udfordringer på grund af forskellige problemer, skrev The Wall Street Journal. Disse omfatter mulige bivirkninger som diarré ved høje doser og begrænset godkendelse fra American College of Cardiology og American Heart Association.

Desuden er Agepha Pharma et lille Dubai-baseret selskab uden et officielt salgsteam i USA. Ikke desto mindre er det potentielle marked for dette antiinflammatoriske middel betydeligt. Især med den store befolkning af patienter med åreforkalkning og forhøjede C-reaktive proteinniveauer (CRP) - endda efter intensiv statinbehandling.

Fremskridtene med colchicin viser, at inflammation kan være afgørende for risikoen for hjerteanfald. Data fra et studie med 10.061 patienter, kaldet Cantos, viste en reduktion på 15% i alvorlige kardiovaskulære episoder blandt patienter med forhøjet CRP, der blev behandlet med et inflammatorisk immunresponsinhibitor kaldet canakinumab fra Novartis.

Mens forskere og klinikere fortsætter med at afkode kompleksiteterne ved hjertesygdomme, markerer godkendelsen af colchicin som et antiinflammatorisk middel en vigtig milepæl, skriver Infobae.

Dog kan vejen til bred anvendelse være fuld af udfordringer, da andre konkurrerende lægemidler også er under udvikling. Efterhånden som klinisk praksis og retningslinjer udvikler sig, vil colchicins specifikke rolle i forebyggende foranstaltninger for hjertesundheden blive tydeligere.

Hvad er colchicin?

Colchicin er et antiinflammatorisk lægemiddel, der bruges til behandling af forskellige medicinske tilstande, herunder gigt, der forårsager smerte og inflammation i leddene.

Udover traditionel brug i forbindelse med reumatiske sygdomme, har nyere studier undersøgt dets effektivitet i behandling af kardiovaskulære sygdomme som hjerteanfald og kronisk koronart syndrom.

Colchicin virker ved at hæmme inflammatoriske processer i kroppen, hvilket kan reducere risikoen for uønskede kardiovaskulære hændelser. Dog er lægemidlet ikke uden bivirkninger og skal administreres under lægelig overvågning.