Lutein kaldes ofte for 'øjets vitamin', da det er et naturligt pigment i gruppen af carotenoider, tæt beslægtet med både betacaroten og A-vitamin.
Det er et af de to vigtigste carotenoider, som findes i det menneskelige øje, især i makula og nethinden. Lutein fungerer som et naturligt lysfilter, der beskytter øjets væv mod skader fra solens stråler. Desuden virker det som en kraftfuld antioxidant, hvilket gør det særligt værdifuldt for at bevare en sund øjenfunktion.
Den daglige anbefalede dosis lutein som kosttilskud ligger som regel mellem 10 og 20 milligram, og det bør tages sammen med et måltid, der indeholder fedt – helst under vejledning fra en læge. Heldigvis findes lutein også naturligt i mange almindelige fødevarer.
Fødevarer med lutein
Her er nogle fødevarer, som er rige på lutein og dermed kan bidrage til et naturligt indtag:
Æggeblommer: En af de få animalske kilder til lutein og zeaxanthin, især i blommen, som giver den karakteristiske gule farve.
Spinat: De mørkegrønne blade er fyldt med lutein og indeholder også mange andre vigtige vitaminer, mineraler og fibre.
Grønkål: En vigtig grøntsag til at forebygge aldersrelateret synsnedsættelse.
Majs: Den klare gule farve viser, at den indeholder lutein.
Orange peberfrugt
Kiwi: Rig på oxantofyl-fytokemikalier, hvor lutein er en af de vigtigste.
Vindruer: Indeholder både lutein og zeaxanthin, to carotenoider, der understøtter øjets sundhed.
Squash
Græskar
Fordelene ved lutein
Lutein beskytter nethinden mod lysrelaterede skader og hjælper med at forebygge synsforstyrrelser ved at filtrere blåt lys og neutralisere skadelige iltforbindelser takket være sin antioxidantfunktion.
Derudover mindsker lutein oxidativt stress i hudens øverste lag, som kan opstå ved påvirkning af UV-stråler, cigaretrøg og forurening. Derfor kan lutein også bidrage til at forsinke hudens for tidlige aldring.