Aspirin har i årevis været forbundet med en vis reduktion i risikoen for flere kræftformer i fordøjelsessystemet, herunder nogle meget alvorlige kræftformer, der omfatter kræft i bugspytkirtlen og leveren.
Nu har denne omfattende analyse undersøgt data fra 113 observationsstudier, der undersøgte kræft i den generelle befolkning og blev offentliggjort indtil 2019, hvoraf 45 omhandlede tarmkræft og omfattede 156.000 tilfælde.
Ud over tarmkræft blev der undersøgt kræftformer i hjernen og halsen, spiserøret, maven samt tumorer i leveren, galdeblæren og bugspytkirtlen. Det skriver mediet Larissanet.
Forskerne, ledet af Dr. Cristina Bosetti (PhD), leder af Cancer Epidemiology Unit ved Mario Negri Oncology Department i Milano, fandt frem til, at regelmæssig brug af aspirin (at tage mindst én eller to tabletter om ugen) var forbundet med en betydelig reduktion i risikoen for de fleste af disse tumorer.
Specifikt var indtag af aspirin forbundet med 27% lavere risiko for tarmkræft, 33% reduceret risiko for spiserørskræft, 36% reduceret risiko for mavekræft, 38% reduceret risiko for lever- og galdekræft (fem studier) og 22% reduceret risiko for bugspytkirtelkræft (15 studier).
Undersøgelsen bemærker, at hvis det regelmæssige indtag af aspirin blandt personer over 50 år øges fra 25% til 50%, kunne tusindvis af dødsfald årligt fra tarm-, spiserørs-, mave- og bugspytkirtelkræft undgås.
Yderligere undersøgelser er nødvendige for at styrke disse konklusioner - især fordi de positive resultater var forbundet med høje doser aspirin, der lød på over 325 mg dagligt.
Ifølge undersøgelsen 'understøtter vores fund vedrørende tarmkræft idéen om, at højere doser af aspirin er forbundet med større reduktion i sygdomsrisikoen. Valget af dosis bør dog også tage hensyn til den potentielle risiko for maveblødninger, som øges med høje doser aspirin'.
Selvfølgelig bør indtagelse af aspirin for at forebygge tarmkræft eller anden kræft kun ske i samråd med en læge, som kan tage hensyn til den enkelte persons medicinske profil. Dette inkluderer faktorer som køn, alder, familiens sygehistorie mv.