De 5 søjler i hjernens sundhed

28/04/2024 20:45

|

Nicolai Busekist

Foto: Shutterstock.com
Lær, hvad du kan gøre for at forbedre hjernens sundhed, holde den aktiv og stimulerer den, og således afværge de første tegn på demens.

Andre læser også

Vi kan holde os unge i ånd og krop, men vi kan desværre ikke stoppe alderens fremgang. Alder er den største risikofaktor for sygdomme som demens og Alzheimers. Fra 85-års alderen viser cirka en tredjedel tegn på demens. Nogle viser tegn på demens eller Alzheimers allerede i en alder af 65 år, hvilket betyder at sygdommen begyndte at udvikle sig markant tidligere.

"Vi tænker generelt ikke på demens i livets forår, men det burde vi, for det er faktisk en bemærkelsesværdig mulighed," siger Sanjay Gupta, der er en velkendt neurokirurg og medicinsk korrespondent for CNN i USA.

Faktisk er enhver alder god, når det kommer til at begynde at bekæmpe kognitivt forfald, og dette skridt bør især fokusere på livsstilsændringer. Stop med inaktivitet, tobak, kost baseret på sukker og fedt, alkoholmisbrug, social isolation, søvnløse nætter og mangel på mentalt stimulerende aktiviteter.

For at få et bedre, selvstændigt liv og et klart sind i mange år, skal man prioritere de fem søjler i hjernens sundhed: bevægelse, læring, afslapning, god ernæring og socialt samvær.

1. Dyrk motion

Det bør være øverst på din prioriteringsliste, da det er videnskabeligt bevist at være godt for hjernen. Det hjælper med at reparere hjerneceller og holder os årvågne.

Forskere har studeret flere atleter, som først begyndte at dyrke motion efter 35-40 år, og har konkluderet, at fordelene er enorme, og at det aldrig er for sent at opnå fordele fra sport.

Ideelt set bør du kombinere aerobe træning (som hurtig gang) med anaerobe træning (styrketræning) mindst 150 minutter om ugen. Hvis du har et stillesiddende job, så rejser dig og bevæg dig to minutter hver time.

2. Hold dig intellektuelt stimuleret

Personer, der går tidligt på pension og ikke bruger deres tid på udfordrende og fornøjelige aktiviteter, risikerer ikke kun demens, men også depression.

Derfor er det vigtigt at stimulere vores hjerner på forskellige måder, hvad enten det er at lære skak, et fremmedsprog, at lave mad, spille et instrument, en ny teknik i billedkunst, skrive din livshistorie og naturligvis at læse bøger.

At løse krydsord er godt, men ikke nok, fordi hjernen skal udfordres for at skabe den kognitive reserve, der vil holde os klare længere. Prøv at variere med andre aktiviteter, som sudoku, puslespil - og husk at øge vanskelighedsgraden.

Hjernen når sin maksimale modenhed som 25-årig, men når sit højdepunkt med hensyn til forskellige kognitive evner på forskellige aldre. Uanset alder er der (næsten) altid mulighed for at forbedre visse aspekter, og 'et ekstremt tilfælde er ordforrådsevner, som kan nå deres højdepunkt i en alder af 70 år', påpeger neurokirurgen.

3. Sov godt

Kronisk mangel på søvn har alvorlige konsekvenser: øget risiko for demens, depression, indlærings- og hukommelsesproblemer, hjertesygdomme, højt blodtryk, fedme, diabetes og kræft.

"Søvn er det mest effektive middel til at genoprette hjernen og kroppen. I modsætning til en populær tro er det ikke en tilstand af neural inaktivitet. Det er en essentiel fase, der påvirker alle systemer, fra immunforsvaret til hjertet og stofskiftet," lyder det.

4. Spis sundt

Hvad andet kunne man forvente? Også vores hjerner elsker mad med et højt indhold af vitaminer og mineraler.

Videnskabelige studier har vist, at hvis vi inkluderer fisk, fuldkorn, friske grøntsager, bær, bælgfrugter, olivenolie, nødder og frø i vores kost, og udelukker fødevarer med sukker, mættede fedtstoffer og transfedtstoffer, kan vi forebygge hukommelsesnedgang og beskytte og forbedre hjernens præstationer. Det er ikke for ingenting, de kalder tarmene for hjernens anden hjerne.

5. Vær social

Et emne, der har været en bekymring for sundhedsprofessionelle siden pandemiens begyndelse. Vi er sociale væsener, så vi har brug for at omgås hinanden. En undersøgelse fra 2015 viser, at 'et mangfoldigt socialt netværk kan forbedre hjernens plasticitet og hjælpe med at opretholde kognitive evner,' ifølge Sanjay Gupta.

Prøv at være sammen med mennesker, der deler dine interesser, lave frivilligt arbejde med dyr, dyrke sport eller deltage i politisk aktivisme. Socialt samvær og tilhørsforhold er gavnligt.