Der er i øjeblikket en uheldig mangel på mange præparater, og det er særligt bekymrende, når det drejer sig om livsvigtig medicin. Men endnu mere problematisk er det, at der ikke er nogen udsigt til, at de udsolgte lægemidler snart vil være tilgængelige på apotekerne igen.
Listen over medicin i restordre er blevet næsten uoverskueligt lang. Den omfatter blandt andet medicin som Ozempic til behandling af diabetes, Antabus til alkoholbehandling samt forskellige typer medicin til behandling af epilepsi, hjertesygdomme og penicillin.
Du kan finde en fuldstændig liste over den medicin, der i øjeblikket er i restordre, hos Lægemiddelstyrelsen. Men denne artikel handler ikke kun om det faktum, at flere typer medicin er blevet mangelvarer.
Den handler også om, at både Lægeforeningen og Dansk Selskab for Almen Medicin er meget bekymrede over situationen. Det rapporterer TV 2.
Tager tid fra andre opgaver
Ifølge Anton Pottegård, der er professor i klinisk farmakologi ved Syddansk Universitet og medlem af en international ekspertgruppe om medicinforsyning, er problemet voksende.
Selvom problemet har eksisteret i det seneste årti, sker tilfældene med medicin i restordre hyppigere og hyppigere.
Problemet ligger i, at de internationale forsyningskæder for medicin er yderst sårbare.
"Et enkelt stof bliver produceret på en enkelt fabrik, og derfor kan problemer på en enkelt fabrik skabe store internationale udfordringer med forsyningen," forklarer Anton Pottegård.
Formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin og praktiserende læge, Bolette Friedrichsen, beskriver også problemet som væsentligt, da det påvirker både patienter og læger.
Det er en ting, at patienter må gå forgæves efter måske livsvigtig medicin, men læger over hele landet må også bruge tid på at udarbejde alternative behandlingsplaner, og den tid, der bruges på dette, går fra andre opgaver.
Læge ser to mulige løsninger
Bolette Friedrichsen ser to mulige løsninger.
Ifølge reglerne i Danmark skal man søge tilladelse hos Lægemiddelstyrelsen, hvis en patient skal have udskrevet et præparat, der ikke er godkendt i Danmark. Svaret kan tage op til ti dage, selvom det søgte præparat er identisk med det, der er i restordre.
Den første mulighed er derfor at lempe reglerne for udskrivning af sådanne præparater, hvilket umiddelbart synes at være den nemmeste af de to forslag.
Den anden løsning skal findes hos medicinalvirksomhederne. Da produktion og distribution af medicin er en yderst indtægtsgivende industri, mener Bolette Friedrichsen også, at disse virksomheder bør sikre leveringsstabilitet.
Det er dog en langt mere udfordrende løsning både på kort og lang sigt, forklarer Anton Pottegård.
Medicinalindustrien fungerer på en måde, hvor kun én eller meget få fabrikker producerer en bestemt type medicin. Hvis der opstår problemer med produktionen på en af disse fabrikker, påvirker det hele forsyningskæden.
Derfor mener Anton Pottegård, at den bedste løsning lige nu er at udvikle en plan for, hvordan vi håndterer situationen herhjemme, når der igen opstår alvorlig mangel på medicin.
For det er uden tvivl noget, der vil ske igen.