Et lægemiddel mod leddegigt bremser effektivt udviklingen af type 1-diabetes, ifølge det første kliniske forsøg på mennesker udført af forskere ved St Vincent's Institute (SVI) i Melbourne.
Lægemidlet baricitinib hjælper mennesker med at bevare deres naturlige evne til at producere insulin.
"Når type 1-diabetes først diagnosticeres, er der stadig en betydelig mængde celler, der producerer insulin," sagde professor Thomas Kay, der er direktør for SVI.
"Vi ønskede at undersøge, om vi kunne beskytte disse celler mod yderligere ødelæggelse af immunsystemet. Vi har vist, at baricitinib er sikker og effektiv til at bremse udviklingen af type 1-diabetes hos nyligt diagnosticerede."
Forskerne gennemførte et randomiseret klinisk forsøg med 91 deltagere i alderen 10 til 30 år, som blev diagnosticeret inden for de seneste 100 dage.
Af disse modtog 60 baricitinib, mens de resterende 31 modtog placebo. Alle deltagerne fortsatte med insulinbehandling. Forskerne overvågede insulindosering, insulinproduktion, blodsukker og HbA1c-niveauer (som angiver gennemsnitligt blodsukker over to til tre måneder).
Baricitinib virker ved at hæmme et enzym, der regulerer immunsystemet, og det ser ud til at bremse udviklingen af type 1-diabetes ved at svække immunresponsen mod insulinproducerende celler, forbedre blodsukkerkontrollen og reducere langsigtede sundhedsrisici.
Kay forklarede, at dette er en mere bekvem og effektiv behandlingsmetode for personer med type 1-diabetes.
"Vi er meget optimistiske med hensyn til, at denne behandling bliver klinisk tilgængelig. Det vil bringe en enorm forandring i håndteringen af type 1-diabetes og lover fundamentale forbedringer i evnen til at kontrollere sygdommen," sagde professor Helen Thomas, der var leder af det prækliniske studie.
Forskerne fandt ud af, at personer med type 1-diabetes, der modtog lægemidlet, havde brug for betydeligt mindre insulin til behandling. Dog var ingen af deltagerne i stand til helt at undvære insulinbehandling.
Studiet blev offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine.