Advarer de syge danskere: Denne medicin bliver snart sværere at få fat i

08/09/2023 13:22

|

Nicolai Haugsted

Foto: Shutterstock
Snart kommer der begrænsning på denne type medicin i håndkøb.

Mest læste i dag

Fra den 15. september 2023 træder en ny begrænsning i kraft for køb af håndkøbsmedicin på apoteker i Danmark.

Det skriver B.T.

Ifølge en meddelelse fra Lægemiddelstyrelsen vil kunder nu kun kunne købe højst to pakker medicin om dagen, når det drejer sig om smertestillende midler, tabletter mod køresyge og midler mod diarré.

Denne beslutning kommer som et forsøg på at tackle det stigende antal henvendelser fra fagfolk og pårørende til selvmordstruede personer, der har peget på den øgede risiko for overdosering og selvmordsforsøg, når større mængder håndkøbsmedicin er let tilgængelige.

Enhedschef og overlæge Hanne Lomholt Larsen fra Lægemiddelstyrelsen bekræftede vigtigheden af denne beslutning og udtalte:

"Enhver sag, der omhandler overdosering og selvmordsforsøg, er alvorlig. Selvom de fleste tager deres håndkøbsmedicin, som de skal, så er der en lille, men sårbar gruppe personer, som der også skal tages hensyn til, så de bliver bedre beskyttet."

Med denne begrænsning til to pakker håndkøbsmedicin er der stadig plads til, at forbrugerne kan have en pakke i medicinskabet derhjemme og en pakke til nødsituationer, såsom i sommerhuset. Lægemiddelstyrelsen opfordrer også borgere, der har brug for større mængder smertestillende midler, til at konsultere en læge og få det ordineret på recept for at sikre forsvarlig brug.

Det er vigtigt at bemærke, at denne begrænsning ikke gælder for personer, der har en recept fra deres læge eller tandlæge. Apotekerne vil fortsat kunne udlevere flere pakker medicin i håndkøbsstørrelsen, hvis en recept er til stede.

Denne ændring er også i tråd med eksisterende praksis i supermarkeder og kiosker, hvor kunder allerede er begrænset til kun at købe én pakke ad gangen af disse typer medicin.

Lægemiddelstyrelsen planlægger at samarbejde tæt med Apotekerforeningen og Lægeforeningen for løbende at evaluere virkningen af denne begrænsning og dens indvirkning på samfundets helbred og trivsel.