Ung kvinde hoppede på viral trend: Nu er hun ramt af invaliderende og livslang sygdom

18/06/2023 19:38

|

Redaktionen

Foto: Shutterstock
En ung kvinde gjorde noget, som mange danskere gør hver dag. Nu bliver intet det samme igen.

Mest læste i dag

20-årige Abby Flynn havde aldrig røget en cigaret, da hun begyndte at bruge de populære 'vapes', eller e-cigarettter, som det kalder i Danmark. 

"Da jeg startede, var det en trend, der gik verden rundt - alle havde en vape," sagde Abby fra Buckinghamshire, England.

Inden for få uger var hun hooked, og røg én vape om dagen - svarende til 140 cigaretter om ugen. Det skriver blandt andre The Sun.

"Jeg havde den i hånden, da jeg kørte, jeg kunne sov og vågne op med den i hånden, den var bare konstant knyttet til mig," forklarede Abby Flynn.

Den tidligere supermarkedsmedarbejder, som blev diagnosticeret med astma som barn, begyndte at udvikle en grim hoste, som hun måtte tage til lægen med.

"Jeg lå der og gik i panik og græd, fordi jeg ikke kunne få vejret," forklarede hun.

"Jeg kunne ikke gå, og min hoste var bare forfærdelig. I begyndelsen vidste jeg ikke, hvad der var galt, jeg vidste, at jeg havde astma, men det var ikke en følelse af et astmaanfald," tilføjede hun.

Efter at være blevet hastet til hospitalet spurgte lægerne Abby, om hun nogensinde havde vapet. Scanninger afslørede, at Abbys lunger var fulde af luftlommer, hvilket er et tegn på en tilstand kaldet bronchiolitis obliterans - bedre kendt som 'popcornlunge'.

Det er en ualmindelig type uhelbredelig lungesygdom forårsaget af en ophobning af arvæv i lungerne, som blokerer luftstrømmen.

Det kan være forårsaget af en række forskellige ting, såsom infektioner, der beskadiger lungerne eller kemikalier, der irriterer lungerne, oplyser Cancer Research UK.

"Lægen sagde, at det er meget almindeligt for unge mennesker, der bruger vaper," forklarede hun.

Abby tilbragte flere timer på hospitalet, før hun blev sendt hjem. Og selvom hun nu har det meget bedre, skal hun tage otte steroider hver morgen og en lang tid fremover.

"Da lægen sagde, at det var forårsaget af vaping, var jeg ret chokeret, fordi alle mine venner vaper og mange mennesker har altid en vape på sig", sagde hun.

Den unge kvinde opfordrer nu folk til at smide sine vapes ud. 

"Vaping er virkelig ikke det værd. Jeg kæmper med mit vejtrækning hver eneste dag nu, og jeg ved, at mange andre også gør det, og de vaper stadig," forklarede den 20-årige.

Ifølge et Harvard University i 2016 er der en direkte sammenhæng mellem diacetyl i e-cigaretter og "popcornlunge".