Når man skal evaluere den klimamæssige belastning fra en elbil, er det afgørende at tage højde for, hvor længe den er i drift på vejene.
Ikke desto mindre er der blevet anmodet om, at omkring 100 nyere elbiler, der er under fem år gamle siden 2016, skal skrottes af landets skrotpladser, fordi de ikke blev anset for at være økonomisk levedygtige at reparere og holde kørende.
Dette fremgår af nye data, som Miljøministeriet har indhentet fra Autoparts24.
Dermed ender biler, der skulle være en del af løsningen på fremtidens klimaproblemer, som en del af problemet.
Problemet vil kun vokse
Selvom antallet af tidligt skrottede elbiler for nuværende kan synes lavt, er det et problem, der kun vil vokse i fremtiden i takt med, at flere og flere danskere vælger at investere i elbiler.
Derfor bør vi allerede nu begynde at overveje, om vores tilgang til værdien af at reparere en elbil er den rette, udtaler Troels Meier, direktør for Autoparts24.
"Produktionen af elbiler er især en klimabelastning, og den belastning kan kun retfærdiggøres, hvis bilerne forbliver på vejene i så lang tid som muligt. Derfor bør vi revurdere, om den nuværende grænse for reparation på 75 procent stadig er relevant," siger han.
Den såkaldte reparationsgrænse betyder, at en bil bliver anset som totalskadet, hvis omkostningerne ved at reparere den overstiger 75 procent af bilens nyværdi.
Risiko for unødvendig belastning på klimaet
Denne grænse er den primære årsag til, at så mange nyere biler ender på skrotpladsen, og den vil også være årsagen til, at stadig flere nyere elbiler vil blive sendt til skrot i fremtiden, vurderer Troels Meier.
"Den kombinerede virkning af faldende priser på elbiler og stigende omkostninger til reparationer og reservedele vil i fremtiden medføre en stigning i antallet af skrottede nyere elbiler. Derfor er det afgørende, at vi begynder at diskutere vores tilgang nu, før vi ender med at pålægge klimaet endnu en unødvendig byrde."