Når man forlader Danmark for at tage på sommerferie, er der mange ting, der skal pakkes. Tidligere var det nødvendigt at veksle til lokal valuta inden afrejse, men i dag foretrækker de fleste at bruge deres betalingskort til indkøb og betaling i udlandet.
Mulighederne for at betale med kort er blevet betydeligt bedre verden over. Alligevel oplever mange rejsende hvert år den frustrerende situation, hvor deres betalingskort pludselig ikke virker. Dette kan dog ofte undgås, ifølge Jan Mågård, fagchef for kort og selvbetjening i Sparekassen Kronjylland, som selv rejser meget.
Gjensidige skriver i en pressemeddelelse:
"Betalingskortet er klart det mest anvendte betalingsmiddel, når vi danskere rejser til udlandet. Når vi sjældent oplever problemer med kortet, er der ofte en god forklaring. Måske har vi tastet koden forkert tre gange, overskredet beløbsgrænsen eller er havnet et sted, der kun accepterer Visa/Dankort eller Mastercard," forklarer han.
Dette sker ofte hos biludlejningsfirmaer, som ikke altid accepterer et debitkort som Visa/Dankort, men kræver betaling med et kreditkort som Mastercard.
"Min familie oplevede netop dette på ferie i Toscana. Vi fik at vide, at vi kun kunne betale for biludlejning med Visa/Dankort, hvis vi tilkøbte en ekstra forsikring. Det var ikke nødvendigt, hvis vi betalte med et Mastercard kreditkort. I dette tilfælde kunne vi vælge mellem begge kort, men det ene ville betyde en ekstra udgift. Det er dog langt fra altid en mulighed, når man vil leje bil," siger Jan Mågård.
Mange medbringer kun ét kort
Uanset årsagen til at kortet ikke virker på ferien, bliver problemet større, hvis man kun har ét betalingskort med. Dette kan være stressende, især når køen bag én vokser. En ny undersøgelse fra YouGov for Gjensidige og Sparekassen Kronjylland viser, at over 40 procent af de adspurgte kun medbringer ét kort på ferien, mens halvdelen tager to eller flere kort med.
I samme undersøgelse svarer hver tiende, at de har oplevet, at deres kort ikke virkede på en udlandsrejse.
"Det er derfor vigtigt at have to kort med på ferien. Det kan redde ferien, hvis du mister det ene kort eller får det stjålet," råder Jan Mågård.
Hvis du mister eller får stjålet dit kort, skal det straks spærres for at undgå misbrug.
Det er også en god idé at have betalingskortene på din telefon via Apple Pay eller Google Pay, så du ikke behøver at bære rundt på dem fysisk. Hvis du alligevel mister dit eneste kort, kan de fleste banker udstede et digitalt betalingskort, der straks virker på din telefon.