Trist forudsigelse: Benzin til 17 kroner literen inden længe

31/08/2023 18:30

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Det forventes desværre, at prisen på benzin kommer til at tage et godt spring op ad.

Mest læste i dag

De kommende måneder kan byde på en opadgående trend i brændstofspriserne, hvor prisen på både benzin og diesel forventes at øge med omkring 20 procent frem til maj næste år, i henhold til vurderinger fra Jyske Bank. Denne udvikling kan også påvirke danskernes adfærd i forhold til transport. En tidligere tendens, hvor bilister reducerede deres kørsel for at mindske omkostningerne, kan gentage sig.

Lavere hastigheder på motorvejen og frem med cyklen.

Sidste års konflikt i Ukraine resulterede i betydeligt højere brændstofspriser, hvilket inciterede danskerne til at revidere deres transportvaner. Forventningen om en fortsat prisstigning i brændstof motiverer nu til lignende tilpasninger. Der er tendenser til, at bilister vil sænke hastigheden på motorvejen og i højere grad vælge cyklen som et mere økonomisk alternativ.

Benzin til 17 kr. literen

Ifølge Jyske Bank er det sandsynligt, at stigningen i oliepriserne, der drives af et snævrere udbud anført af OPEC, vil medføre en stigning i brændstofspriserne. En ekspert fra banken, Jan Bylov, forklarer, at der er en mulighed for, at prisen på en liter benzin kan nærme sig 17 kroner næste år, hvilket ville matche de høje prisniveauer fra året forinden.

Jyske Banks seneste olieprisprognose angiver, at stigningerne i olieprisen og dermed brændstofspriserne ikke udspringer af stigende efterspørgsel, men snarere af en indsnævret udbudssituation, primært skabt af OPEC. En yderligere faktor er, hvorvidt Ruslands præsident Putin vælger at reducere landets olieproduktion, da dette potentielt kan presse priserne på både olie og brændstof yderligere opad.

Applus+ Bilsyn: Bilister er klar til at spare

En væsentlig bekymring er, hvordan de nye prisstigninger i brændstof vil påvirke danskernes forbrug og kørselsmønstre. Applus+ Bilsyn har en klar holdning til dette spørgsmål. Deres tidligere undersøgelser har vist, at mange bilister er villige til at justere deres kørestil og kørselsmønster for at reducere brændstofomkostningerne. I takt med en øget bevidsthed om alternative transportmuligheder som cykling og offentlig transport, forventes denne adfærdsændring at blive endnu mere fremtrædende, hvis brændstofspriserne stiger.

Tre råd til at reducere brændstofforbruget

I øjeblikket er prisen for oktan 95 og diesel på henholdsvis 14,59 kr. og 13,19 kr. hos Q8. For dem, der ønsker at holde deres brændstofudgifter i skak, fremhæver Applus+ Bilsyn tre afgørende råd:

  1. Kør Økonomisk: Justér din kørestil for at opnå bedre brændstoføkonomi. Undgå pludselige accelerationer og hårde opbremsninger, da disse kan øge brændstofforbruget markant. Hold en konstant hastighed på motorvejen og benyt cruisecontrol-funktionen, hvis din bil har den. Minimer unødig tomgang, da dette kan føre til unødvendigt brændstofforbrug. Planlæg dine ruter for at undgå trafik og optimere kørslen.

  2. Regelmæssig Vedligeholdelse: En velpasset bil har bedre brændstofeffektivitet. Følg bilproducentens anbefalinger for regelmæssig vedligeholdelse, herunder olieskift, udskiftning af luftfilter og tændrør. Sørg for korrekt dæktryk, da lavt tryk kan øge rullemodstanden og forringe brændstoføkonomien. Inspektion for lækager og defekter i brændstofsystemet er også vigtig, da disse påvirker brændstofforbruget negativt.

  3. Tænk på Aerodynamik: Unødvendig vægt og dårlig aerodynamik kan øge brændstofforbruget. Fjern overflødige genstande fra bilen og undlad at anvende tagboks eller cykelstativ, da disse kan øge luftmodstanden og dermed forringe brændstofeffektiviteten.