Simpelt trick fra ‘Luksusfælden’ går viralt: Flere danskere begynder nu at spare tusindvis af kroner

08/11/2023 06:57

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
“Jeg er virkelig blevet bidt af det” lyder det fra en af danskerne, der benytter sig af finten.

Mest læste i dag

En ny økonomisk trend, kendt som "kontantopbevaring," vinder hurtigt popularitet i Danmark og har hjulpet Lucia Grynderup Russo med at spare betydelige beløb i hendes privatøkonomi.

Dette er blevet rapporteret af B.T.

I løbet af de seneste ni måneder har Lucia formået at spare imponerende 28.900 kroner ved at omfavne denne kontante livsstil, der oprindeligt blev populær på sociale medier som TikTok.

Kontantopbevaring er baseret på gamle metoder, hvor kontanter blev delt ud og opbevaret i kuverter. Den moderne tilgang indebærer, at deltagerne bruger små bøger med plastiklommer til at organisere kontanter til forskellige husholdningsudgifter. Når måneden er omme, samler folk de overskydende kontanter og placerer dem enten i en opsparingslomme eller indsætter dem i banken.

"Jeg er virkelig blevet grebet af det," siger Lucia Grynderup Russo, der begyndte at praktisere kontantopbevaring i februar og har sparet næsten 29.000 kroner, selv som enlig mor med ansvar for sin hjemmeboende datter og to andre børn.

En anden dansker, Alice Ravn, har også taget til sig af lignende tricks, efter at have stiftet bekendtskab med konceptet, mens hun så 'Luksusfælden.' Siden da har hun begyndt at portionere hendes penge.

"Hvis jeg tager min tiårige datter med ned i gågaden, kan hun godt plage om forskellige ting. Men hvis jeg siger, 'Nu får du 50 kroner, og du selv kan vælge, hvad du vil bruge dem på,' så bliver hun mere bevidst om pengenes værdi og er mindre tilbøjelig til at bruge dem," fortæller Ravn.

Den danske trend er vokset i popularitet og har ført til oprettelsen af en Facebook-gruppe kaldet "Dansk kontantopbevaring," skabt af Alice Ravn i februar. Gruppen har allerede over 2.000 medlemmer, og interessen fortsætter med at vokse.

Kontantopbevaring er særligt effektivt for folk, der ønsker at forbedre deres økonomiske forståelse og spare penge.

Alice Ravn bemærker, at kontanter kan hjælpe folk, herunder børn, med at forstå værdien af penge og blive mere økonomisk ansvarlige.

Forbrugerøkonom Susanne Arvad, administrerende direktør i Arvad Finanshus, siger: "Et form for kuvertsystem, eller syltetøjsglasmetoden, som nogle kender det som, kan være en rigtig god idé for mange til at skabe overblik." Hun forklarer, at mange vil opdage, at de har penge til overs fra forskellige udgiftsposter, når de bruger kontanter, hvilket kan have stor betydning for privatøkonomien.

Kontantopbevaring giver deltagerne mulighed for at dokumentere deres opsparingsevne, hvilket kan være afgørende, når de skal ansøge om lån eller dokumentere økonomisk ansvarlighed. Både at holde styr på udgifterne og løbende indsætte overskydende kontanter på en bankkonto kan hjælpe med at skabe denne dokumentation.

Så selvom kontantopbevaring måske kan se ud som en gammel idé i nye klæder, har det vist sig at være et effektivt redskab for mange danskere til at opnå en bedre forståelse af deres økonomi og spare store summer penge.