Rødt og hvidt i rummet: Et lille stykke Danmark lander på Mars

19/02/2021 10:10

|

Redaktionen

Foto: Twitter/NASA

Mest læste i dag

Det var et ganske historisk øjeblik der fandt sted torsdag aften, da NASAs Mars-rover landede på den røde planet.

Torsdag aften fandt et stykke verdens- og Danmarkshistorie sted, da NASAs Mars-robot ved navn ’Perseverance’ for første gang landede på vores røde naboplanet.

Det er ikke første gang at lignende robotter lander på Mars, men udover de opdagelser og den information robotten forhåbentligt kan sende tilbage til NASAs forskere, så vækker Perseverance også interesse i vores egen lille andedam.

En central del af teknologien, der skal sørge for at informationer fra Mars-robotten indsamles og sendes tilbage til Jorden, er nemlig udviklet på det danske institut for rumforskning og teknologi, DTU Space – Det skriver SE og HØR.

Det de danske forskere har bidraget med i dette projekt, design og udviklingen af et ganske særligt kamera, kaldet ’PIXL’ der sidder forrest på robotten og sender billeder tilbage til NASA.

Det er dog ikke hvilket som helst kamera, der nu fungerer som NASA’s øjne på Mars.

PIXL-kameraet kan nemlig analysere, hvilket grundstoffer der findes i forskellige stykker klippe på planeten.

Der er en yderst relevant egenskab at have, eftersom Perseverance er på Mars, for at finde ud af om der tidligere har været liv på planeten. Og det vil analyser af grundstoffer, ved hjælp af PIXL, forhåbentligt kunne klargøre.