Pant på dåser i Tyskland: Nu er det afgjort

28/09/2023 14:34

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
Nu er det afgjort.

Mest læste i dag

EU-Domstolen har truffet en beslutning, der går imod en tidligere afgørelse fra 2021, hvor man støttede Dansk Erhvervs klage vedrørende manglende pant på dåser, der sælges i Tyskland til danske kunder. Dette er blevet rapporteret af TV2.

Denne nye afgørelse betyder, at det stadig er tilladt for danskere at købe dåser uden pant, når de handler i Tyskland. Oprindeligt havde Dansk Erhverv, i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening, vundet deres sag, men EU-Kommissionen havde udfordret beslutningen.

Dansk Erhverv har udtrykt bekymring for de økonomiske konsekvenser af manglen på et pantssystem. De argumenterer for, at danske detailhandlere risikerer at miste forretning, da kunder vælger at handle i Tyskland, hvor de kan købe dåser uden pant.

Danmarks Naturfredningsforening hævder, at de fleste dåser, der ender i naturen, kommer fra Tyskland. De mener, at et pantssystem ville fremme genbrug og reducere affald.

EU-Kommissionen havde tidligere i 2018 konkluderet, at salget af dåser uden pant til danske kunder ikke udgjorde ulovlig statsstøtte, en beslutning som Dansk Erhverv med succes havde udfordret i 2021.

Dansk Erhverv mener fortsat, at danske kunder også burde betale den tyske pant, når de handler over grænsen.

Resultatet fra Domstolen betyder imidlertid, at du stadig kan købe sodavand og øl ved grænsen uden, at det påvirker den samlede betaling.