Når efteråret og vinteren nærmer sig, betyder det ikke kun kortere og koldere dage, men også en markant stigning i antallet af indlæggelser på landets børneafdelinger.
Mange af de indlagte spædbørn er under et år og er smittet med RS-virus – en infektion, der for de fleste blot minder om en almindelig forkølelse, men som kan være alvorlig for de mindste.
Det er denne situation, Sundhedsstyrelsen nu ønsker at forhindre. Med en ny anbefaling foreslås det, at gravide i Danmark skal tilbydes vaccination mod RS-virus.
Ifølge Sundhedsstyrelsen er målet at beskytte nyfødte mod infektionen i deres første levemåneder ved at overføre antistoffer fra mor til barn under graviditeten.
Hvert år bliver cirka 1.300 spædbørn indlagt med RS-virus, hvoraf omkring en tredjedel kræver intensiv behandling. Selvom dødsfald er sjældne, er sygdommens belastning betydelig.
Her bliver det vedtaget
Den nye anbefaling bygger på en grundig vurdering og rådgivning fra Vaccinationsrådet.
“RSV-infektion medfører hvert år alvorlige sygdomstilfælde og mange indlæggelser blandt de yngste spædbørn,” siger enhedschef Kirstine Moll Harboe, der forventer, at vaccinationen vil blive godt modtaget af kommende mødre.
Vaccinationstilbuddet vil blive integreret i den eksisterende graviditetsomsorg og gives i forbindelse med den forebyggende undersøgelse hos egen læge i graviditetsuge 32.
Myndighederne fremhæver både det sundhedsfaglige potentiale og det faktum, at vaccinen har vist sig at være effektiv og med få bivirkninger for både mor og barn.
Sundhedsstyrelsen har nu sendt anbefalingen videre til Indenrigs- og Sundhedsministeriet, som skal beslutte, om forslaget skal indgå i det nationale sundhedstilbud.
Bliver det vedtaget, kan et enkelt stik blive en vigtig beskyttelse mod en sygdom, der hvert år rammer mange nyfødte danskere.