Når kalenderen viser 2025, træder en række nye regler og tiltag i kraft, og særligt på kørekortområdet bør flere danskere være opmærksomme.
Ude i landdistrikterne er bilen ofte den bedste løsning for at komme rundt. For at forbedre mobiliteten for unge, vil regeringen give 17-årige mulighed for at køre uden ledsager i dagtimerne.
"Siden 2017 har 17-årige kunnet køre bil med en ledsager, og vi har haft gode erfaringer med de unge bilister," siger transportminister Thomas Danielsen i en pressemeddelelse og fortsætter:
"Nu giver vi dem endnu bedre muligheder for at komme rundt til uddannelsessteder, praktikpladser og fritidsjob ved at lade dem køre alene fra kl. 5 til kl. 20. Det vil gøre en stor forskel i områder af landet, hvor der er langt mellem folk, og hvor busserne ikke kører så ofte."
Udover at give 17-årige mulighed for at køre uden ledsager, indeholder lovforslaget også en ny promillegrænse for nye bilister i de første tre år efter, de har fået kørekort.
Med forslaget sættes promillegrænsen for alkohol i blodet ned til 0,20, hvilket svarer til nultolerance overfor alkohol for nye bilister.
"Vi giver de unge mere ansvar ved at åbne for kørsel uden ledsager som 17-årig, og samtidig stiller vi større krav til deres opførsel. I de første tre år efter, de har fået kørekort, er selv én enkelt genstand for meget. Spirituskørsel er uacceptabelt, og med den nye promillegrænse er målet, at unge bilister udvikler gode trafikvaner og aldrig kører med alkohol i blodet," siger transportministeren.
At 17-årige kan køre uden ledsager kræver en ændring af færdselsloven.
Lovforslaget, der ændrer færdselsloven, er nu sendt i offentlig høring frem til slutningen af januar. Derefter skal lovforslaget behandles i Folketinget i foråret og forventes at træde i kraft i sommeren 2025.
Lovforslaget er en opfølgning på regeringens Landdistriktsudspil fra august 2024.