Nærmest alle laver denne fejl: Kan give både bøde og dyr mekanikerregning

14/02/2024 11:28

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Den udbredte vane stammer fra tidligere biler.

Mest læste i dag

I takt med udviklingen af bilteknologien ændres også de måder, vi betjener vores køretøjer på. Dog klamrer visse forældede vaner sig fast til danske bilisters adfærd, selvom de ikke længere er passende og potentielt kan skade køretøjet, hvilket kan medføre en kostbar regning.

De motorer, vi ser i nutidens biler, er langt fra dem, der var i brug tidligere. Moderne motorer anvender elektronisk styret brændstofindsprøjtning, og deres funktioner varierer afhængigt af, om de kører på benzin eller diesel. Benzinmotorer har direkte indsprøjtningsdyser i cylindrene for at øge effektiviteten og reducere forureningen, mens dieselmotorer oftest bruger indirekte indsprøjtning og er forpligtede til at have systemer til filtrering af udstødningsgasser.

Men hvor lang tid bør en motor have til at opvarme optimalt? Det tager sædvanligvis mellem 5 og 15 minutter for en motor at nå sin ideelle temperatur. I denne opvarmningsfase er det anbefalet at køre stille og roligt for at tillade en gradvis opvarmning, hvilket er kritisk for at bevare køretøjets mekaniske sundhed over tid.

Specielt i de kolde måneder foretrækker nogle at opvarme bilen ved at lade den køre i tomgang.

Ikke desto mindre er det ikke alle bilførere, der er opmærksomme på de risici, dette indebærer. Opvarmning i tomgang kan medføre ineffektiv smøring og øge forurening, hvilket kan beskadige motoren over tid.

Ifølge dansk lovgivning er det desuden ulovligt at lade bilen stå i tomgang for længe, hvilket kan resultere i en bøde, hvis politiet vurderer, at bilen har stået tændt unødigt længe.

Desuden dækker forsikringen ikke, hvis bilen bliver stjålet, mens nøglen er efterladt i tændingen.

Det er derfor essentielt at følge visse basale anvisninger for korrekt motoropvarmning. Dette inkluderer at lade bilen køre et øjeblik, før man kører, at undgå hurtige accelerationer i de første minutter af kørslen, og at vente på, at temperaturindikatoren når den ideelle zone.

Ifølge lasemainedecastres kan konsekvenserne af utilstrækkelig motoropvarmning være alvorlige, herunder for tidlig skade på motordele, øget brændstofforbrug, reduceret ydeevne og accelereret slitage på mekaniske komponenter. Dårlig opvarmning bidrager også til luftforurening på grund af øgede emissioner af uforbrændte kulbrinter og fine partikler.

Det er derfor vigtigt at være opmærksom på bilens opvarmningsproces for at sikre en problemfri og holdbar funktion, samtidig med at man reducerer miljøpåvirkningen fra ens kørsel.