Meget få renser dette i sin bil: Kan både være skadeligt for dig og koste dig dyrt

01/08/2023 12:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: YouTube / OBS: Genrefoto
Det kan have store konsekvenser.

Mest læste i dag

Det er behageligt at kunne aktivere bilens aircondition, når temperaturen er høj, og kabinen er mættet med solens varme.

Når airconditionanlægget startes, strømmer den kolde luft ind i kabinen. Dette skyldes en slags radiator placeret under instrumentpanelet, der bliver kold og cirkulerer kølig luft i bilen.

En konsekvens af denne nedkøling er dannelse af kondensvand på radiatoren. Om sommeren, især på varme og fugtige dage, kan du observere vanddryp midt under bilen. Dette er en bevidst funktion, da det forhindrer vand i at akkumulere i kabinen, hvilket ellers ville føre til våde fødder under kørslen.

Men den fugt, der forbliver på radiatoren og i varmekanalerne, tørrer ikke altid helt ud, og i visse tilfælde kan det føre til dannelse af bakterier, svampe og andre mikroorganismer inde i anlægget. Dette kan medføre en ubehagelig lugt af sure sokker og er ikke særlig sundt at indånde. Her er en airconditionrens en god løsning.

Ifølge en pressemeddelelse fra Skorstensgaard Danmark A/S:

Gør-det-selv service af aircondition og klimaanlæg

Der findes "gør-det-selv"-produkter, som du kan købe i de fleste butikker, der sælger autoudstyr. Disse produkter er beregnet til at rense bilens klimaanlæg og aircondition og kaldes "airconditionrens". Det er en simpel beholder, som placeres i kabinen, mens bilens blæser er sat til recirkulation og bilen er startet.

Produktet i beholderen spredes i luftcirkulationen og neutraliserer bakterier, svampespor og ubehagelige lugte i anlægget. Nogle af dem indeholder endda en frisk citrusduft. Sprayen er nem at bruge og efterlader ikke pletter eller beskadiger bilens interiør, men du bør undgå at indånde midlet under tømning.

Sådan gør du:

  1. Slå airconditionanlægget fra og indstil blæseren på fuld varme i 10 minutter for at tørre radiatoren/fordamperen.

  2. Sæt anlægget på middelvarme og recirkulation.

  3. Skru blæseren op på fuld kraft.

  4. Aktivér kabinerensen og placer den i kabinen på gulvet foran passagersædet.

  5. Luk vinduer og døre i 30 minutter.

  6. Åbn vinduer og døre for at lufte godt ud.

Nu har du renset bilens klimaanlæg og aircondition for bakterier.

Det anbefales også at skifte pollenfilteret samtidig med en airconditionrens, da det også kan indeholde snavs og lugt, men det er op til dig.

Hvis du ikke ønsker at gøre det selv, kan du altid booke en tid hos en mekaniker.

At undlade at rense en snavset AC-spole kan virke som en lille sag i starten, men problemer opstår normalt først senere.

Det skriver iecomfortac.

Din enhed skal arbejde hårdere, og det kan medføre, at andre dele af bilen skal repareres oftere. I ekstreme tilfælde kan det mindre problem føre til, at hele systemet skal udskiftes.

De omkostninger, der er forbundet med en sådan udskiftning, er ikke ønskværdige. Heldigvis kan du forebygge dette ved at følge ovenstående vejledning.