Mange danskere er ikke klar over det: Derfor skal du altid sove med døren lukket

03/08/2023 13:00

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock
Det kan være ganske farligt, at sove med døren åben.

Mest læste i dag

Sikkerhedseksperter advarer om den yderst farlige vane, mange mennesker har, hvor de sover med soveværelsesdøren åben af forskellige årsager.

Hvis du er en af dem, der sover med din soveværelsesdør åben, så er der en vigtig grund til at lytte op. Ifølge det amerikanske Institut for Sikkerhedsforskning (FSRI) kan en lukket dør gøre en afgørende forskel mellem liv og død.

Mange tror fejlagtigt, at det er mere sikkert at lade døren stå åben for bedre ventilation eller for at høre børn eller kæledyr om natten, men forskningen viser det modsatte.

I tilfælde af brand fungerer en lukket dør som en effektiv barriere, der bremser flammernes spredning og giftig røg. Dette giver beboerne i soveværelset mere tid til at reagere og evakuere sikkert.

FSRI's undersøgelser viser, at folk i gennemsnit kun har omkring tre minutter til at undslippe en brand i deres hjem. Dette tidsrum er betydeligt mindre end for omkring ti år siden på grund af øget brug af plast i byggematerialer og møbler, hvilket gør brande mere aggressive og hurtigere udbredt.

At lukke døren om natten er derfor en simpel, men effektiv måde at forebygge og beskytte sig mod potentielt dødelige brande.

Husk, dette råd gælder ikke kun dit eget soveværelse, men også børne- og gæsteværelser.

Ved at tage enkle forholdsregler som at lukke døren om natten og have fungerende røgdetektorer kan vi alle bidrage til at skabe et tryggere og mere sikkert hjemmemiljø.