Kun fire ud af 10 forældre gør det: Det er vigtigt

19/11/2021 09:04

|

Christina Hansen

Foto: Kræftens Bekæmpelse

Mest læste i dag

En ny rapport fra TrygFonden og Kræftens Bekæmpelses alkoholindsats ’Fuld af Liv’ viser, at størstedelen af forældre til teenagere ikke har aftaler om alkohol. Men som forælder kan man gøre en forskel ved at lave klare aftaler om alkohol med sit barn. For unge, der har aftaler med deres forældre om alkohol, drikker mindre.

Danmark er det land i Europa, hvor unge oftest drikker sig fulde. Efter en lang periode med et fald i danske unges alkoholforbrug, går udviklingen desværre den forkerte vej. Alkoholkulturen i Danmark betyder, at alkohol spiller en alt for stor rolle i unges liv, og mange unge føler sig pressede til at drikke mere, end de har lyst til for at være en del af festens fællesskab. Og det er ikke uden omkostninger.

Hver sjette teenager ender i konflikt som følge af at have drukket for meget, og hver fjerde kommer til skade på grund af alkohol. Antallet af unge, der ender på hospitalet, har været støt stigende over en årrække. I alt sendte alkohol over 1.700 unge på hospitalet i 2018 - en stigning på 18 pct. sammenlignet med fire år tidligere. Og når det ender allermest tragisk, er alkohol skyld i ét dødsfald blandt unge om måneden.

Forældre kan gøre en forskel
Man kan som forælder gøre meget for at påvirke sit barn til at holde igen med alkohol. Ifølge en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden forsøger 8 ud af 10 forældre til teenagere at påvirke deres børns alkoholforbrug. Men rapporten peger også på, at under halvdelen af forældrene taler med deres barn om barnets alkoholforbrug, og kun 41 pct. laver aftaler om alkohol.

- Vi opfordrer til, at man som forælder tager stilling, taler med sin teenager og laver aftaler om alkohol. Og unge lytter faktisk, for unge, der har aftaler om alkohol med deres forældre, drikker mindre end dem, der ikke har, siger Søren Stokholm Thomsen, projektchef i TrygFonden.

Det er ikke alene et forældreansvar
Aftaler om alkohol er en del af løsningen, men de kan ikke stå alene, hvis unge skal drikke mindre. Lige nu er det lovligt for unge ned til 16 år at købe alkohol op til 16,5 pct. i butikker.

- Med en så lav aldersgrænse kan det være svært for forældre at stå fast på, at deres barn bør vente med alkoholen. En 18-års aldersgrænse for køb af alle typer alkohol vil være en kærkommen håndsrækning til forældrene og sende et signal om, at alkohol ikke er for børn, siger Peter Dalum, projektchef i Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats ’Fuld af liv’.

_______________________________________________________________________________ 

Om tallene
Kræftens Bekæmpelse og TrygFonden har netop udsendt rapporten ”Forældres holdninger til unges alkoholvaner 2020”. I rapporten kortlægges teenageforældres holdninger og viden om alkohol blandt deres egne børn og unge generelt. Rapporten bygger på data fra en webbaseret spørgeskemaundersøgelse blandt 1.500 forældre med mindst ét barn i alderen 13-17 år. Data er indsamlet af analysebureauet Epinion i perioden 9. oktober til 23. november 2020, og data er nationalt repræsentativt i forhold til forældres køn, barns alder og region. Hele rapporten kan læses her: Forældres holdninger til unges alkoholvaner 2020
________________________________________________________________________________

Om kampagnen Dit barn – Din alkoholdning
Den 8. november lancerede Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats ’Fuld af liv’ kampagnen ’Dit barn – Din alkoholdning’ som er målrettet forældre med børn i alderen 13-17 år. Formålet med kampagnen er at inspirere og klæde forældre på til snakken om alkohol med deres teenager.

I kampagnen sættes der fokus på de skadelige konsekvenser, som alkohol kan have ’her og nu’ for unge. Kampagnefilmene er instrueret af Nicolas Winding Refn, og de kan ses på www.alkoholdning.dk. Her kan man også få inspiration til at tage snakken og lave aftaler om alkohol.