Kritik opstår over regel om ældre og kørekort: Hvorfor pålægges ældre straf?

06/07/2023 11:36

|

Sebastian Ilsøth

Foto: Shutterstock.com
I Storbritannien er der 34.000 bilister på vejene, der er over 90 år og over 5,7 bilister på over 70 år. Men reglerne for, hvor ofte deres kørekort skal fornyes, er ikke populær.

Mest læste i dag

De fleste statistikker viser sjældent en overrepræsentation af ældre mennesker i forhold til ulykker. Ældre bilister besidder typisk en betydelig mængde erfaring bag rattet.

Mister retten til at køre bil 

Hvis de mange bilister over 70 år ikke følger denne regel, kan de miste retten til at køre bil. Som følge heraf risikerer de en bøde på 1000 pund, hvilket svarer til over 8000 danske kroner. Dette har affødt utilfredshed blandt flere mennesker, som stiller kritiske spørgsmål vedrørende hvorfor det samme ikke gælder for yngre bilister.

I Danmark eksisterer også særlige regler for ældre bilister. Dog afhænger det i stedet af forskellige faktorer. Hvis du er en sund og aktiv 70-årig eller ældre, vil det sjældent kræves, at du fornyer dit kørekort. Mange af disse regler gælder også for yngre bilister, f.eks. hvis du lider af diabetes eller andre sygdomme, der kræver en fornyelse af kørekortet af sikkerhedsmæssige årsager.

Hver 3. år 

Den regel, der kritiseres i Storbritannien, kræver, at ældre over 70 år skal forny deres kørekort hvert tredje år. Dette indebærer ikke en ny teori- eller køreprøve, men blot at relevant dokumentation og i visse tilfælde en lægeerklæring skal indsendes. Reglen er blevet mødt med kritik.

En af modstanderne af disse regler siger: "Ironisk nok er det ikke ældre bilister, der forårsager ulykker; det er uundgåeligt de yngre og midaldrende bilister. Måske skulle det være dem, der skulle forny deres kørekort hvert tredje år."

Må gerne køre imens 

Mens fornyelsesprocessen pågår, har ældre bilister lov til at fortsætte med at køre, så længe deres seneste kørekort stadig er gyldigt, ikke er blevet inddraget eller nægtet på grund af medicinske årsager, og de har lægens støtte til en fornyelse.

For flertallet er fornyelsen af kørekortet ikke forbundet med betydelige gener eller en lang periode uden mulighed for at køre bil. Dog indebærer processen omkostninger, og det opfattes som en uretfærdig straf over for ældre bilister.